Rekordmånga ville bli karnevalister

Snöbollskrig, soppa och kramar. De tusentals entusiaster som köade inför söndagens karnevalsupprop gjorde vad de kunde för att hålla sig varma.

Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.

Från AF-borgen ner genom Lundagård, vidare ner längs Kungsgatan till Stortorget. Runt trädet mitt på torget och upp i höjd med Domkyrkan.

Kön av blivande karnevalister var rekordlång på söndagsmiddagen.

Allra längst fram står Mårten Bengtsson.

– Jag kom strax efter klockan 21 i går. Det har varit riktigt kallt men hur många karnevaler får man uppleva egentligen? Det har lätt varit värt det, säger han.

Klockan närmar sig tolv och när som helst kommer portarna till borgen att slås upp. Inne i värmen väntar karnevalens sektioner på att locka till sig de huttrande studenterna.

”Det går inte att hålla sig varm”

Bakom Mårten Bengtsson står Alexandra Grage och Sarah Törnqvist. De kom bara 20 minuter efter Mårten och tänker gå med i festmästeriet.

– Det här är en viktig del i hela karnevalsgrejen. Det är fantastiskt, säger Sarah.

Strax efteråt öppnas äntligen dörrarna och Sarah tar rygg på Alexandra och Mårten in i Borgen.

Sedan följer en strid ström av blivande karnevalister. En bit längre bak i kön står en blåfrusen Sara Kring.

– Jag har köat sedan klockan 7. Det har varit iskallt. Det går liksom inte att hålla sig varm. Jag var tvungen att ta en paus för att gå och köpa extra strumpor, men det hjälpte inte så mycket, säger hon.

Intresset rekordstort

Vid ingången till AF-borgen står festmästerichefen Emma Jangö och ser till att insläppet flyter på.

– Det här är sjukt. De har stått här så otroligt länge. Det är en riktig folkfest. Nu är det karneval, säger hon.

Strömmen av studenter verkar aldrig sina.

– Vi tänkte först räkna alla, men vi insåg snart att det inte skulle gå. Men det är många fler här nu än förra gången, säger Emma Jangö.

När inskrivningen är över framåt eftermiddagen har karnevalen fått drygt 5 000 nya medarbetare, enligt en första uppskattning från kommittén.

Men även för den som missade uppropet kan det finnas möjlighet att anmäla sig i efterhand. Mer information kommer på Lundakarnevalens hemsida.

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Stina Qvarnström