Stympad utredning ville låta universiteten äga sina lokaler

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Landets högre lärosäten borde bilda ett gemensamt bolag och ta över ägandet av Akademiska hus. Det föreslogs i den ursprungliga Autonomiutredningen, men efter att ha sågats av bland annat Finansdepartementet har den idén lagts i malpåse.

– Om önskemålet är att universiteten ska bli mer självständigt är det naturligt att lärosätena äger sina egna lokaler.

Det säger Daniel Tarschys, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han ledde den så kallade Autonomiutredningen, som blev klar i slutet av 2008. I utredningen presenterades ett antal förslag för hur universitetens självständighet gentemot staten kunde ökas.

– Det hänger ihop med tanken om den akademiska friheten. Universiteten ska inte vara för beroende av staten, säger Daniel Tarschys.

Gynna självständigheten
Ett av de ursprungliga förslagen var att ägandet av Akademiska hus skulle överföras till ett bolag som universiteten skulle äga gemensamt.
– Motivet var framförallt att stärka universitetens finansiella bas. Men det skulle också ha medfört att universitetens inflytande över sina lokaler ökat vilket gynnar självständigheten, säger Daniel Tarschys.

Räds förändring
I Autonomiutredningen föreslogs också bland annat att universiteten skulle upphöra att vara statliga myndigheter. Under de senaste året har utredningen varit ute på remiss. Någon proposition har ännu inte presenterats, men redan nu står det klart att inte mycket kommer att bli kvar av de ursprungliga förslagen.

– En av de största motståndarna är Finansdepartementet, som är rädda för den minskade kontrollen. Men det finns också många inom universiteten som motsätter sig förändring. Man vet vad man har, men man vet inte vad man får, säger Daniel Tarschys.

Text: Gustaf Eriksson