Fint besök för ideell studentsuccé

- in Nyheter
@Lundagård

För andra gången inom loppet av några veckor besöktes den lundabaserade biståndsorganisationen Tamam av en toppolitiker. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström gjorde på måndagseftermiddagen en snabb visit hos studenterna som blivit hejare på att söka EU-bidrag.

För bara några veckor sedan hade volontärerna, av vilka majoriteten är studenter, besök i sin nya lokal i närheten av LTH:s kårhus, av integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.
– Det är förtroendeingivande. Om vi blir uppmärksammade kan det också hjälpa andra organisationer, konstaterade ordförande Gustaf Sörnmo om den senaste tidens intresse från politikerhåll.

När den skånske Idoldeltagaren Ola var med i TV4:s Körslaget valde han Tamam att skänka pengar till. Organisationens arbete finansieras till stor del av donationer, företag som sponsrar och föreningar som ställer upp gratis. Och så EU-stöd förstås.

En win-win-situation
Tamam, som 2008 fick Lunds kommuns integrationspris för sitt arbete med flyktingbarn, beviljades nyligen pengar från bland annat EU:s integrationsfond för projektet ”Nytt land – nytt jobb”. Pengarna ska gå till verksamhet riktad till nyanlända invandrare mellan 16-25 år som försöker ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
– Integrationsfonden är mina pengar. Det är viktigt att veta hur de används, sa Cecilia Malmström till Lundagård, och verkade imponerad av vad de cirka 200 volontärerna i Lund har lyckats åstadkomma:
– Jag tycker det är härligt. Man pluggar mycket men har också stor frihet som student. Särskilt här i Lund är samhällsengagemanget stort och det har de lyckats exploatera, i positiv bemärkelse, fortsatte hon.

Organisationen satsar mycket på fritidsaktiviteter och försöker få föreningar att ställa upp gratis, med motiveringen att barn som får prova på en aktivitet för första gången har släkt och vänner som kommer att lockas dit, vilket gynnar föreningen i slutändan.
– Det bygger på konceptet win-win-situation, klargjorde Philip Sandberg, en av grundarna, om Tamams framgång.

Stöds av EU
Under besöket efterfrågade Tamam en särskild väg för mindre projekt som söker EU-stöd, och ifrågasatte om kraven verkligen måste vara desamma som för större initiativ. Cecilia Malmström menade att det måste vara lite krångligt att söka stöd men att kommissionen i budgetarbetet även ser över metoderna.

Text: Dajana KovacevicFoto: Emil Langvad