Studenterna blir kvar i Kungshuset

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Under torsdagen tog områdesstyrelsen för humaniora och teologi, HT, det definitiva beslutet: filosofiska institutionen blir kvar i Kungshuset. Detta efter att rektor Per Eriksson erbjudit sig att stå för kalaset.

Hanna Gunnarsson, tillträdande ordförande för den nybildade Humanistiska och teologiska studentkåren, sitter med som studeranderepresentant i HT-styrelsen. Hon låter både glad och lättad över att det äntligen kommit ett beslut i frågan som utvecklats till en riktig långkörare.
– Jag röstade i enlighet med filosofistudenternas önskan. De har i enad front konsekvent framfört att de vill vara kvar i huset då de trivs i sin studiemiljö, konstaterar hon.

Universitetet betalar
I förra veckan tog Per Eriksson ett nytt initiativ i frågan om Kungshuset då han lovade att universitetet centralt skulle stå för hyran för Kungshuset om HT-styrelsen ville fortsätta bedriva forsknings- och utbildningsverksamhet där.
– Det omkullkastade hela frågan och tog udden av de ekonomiska spörsmålen. Så i dag bestämde sig styrelsen för att filosofiska institutionen ska få vara kvar, så länge rektor betalar.

Vision om samlat HT-centrum står fast
Bakgrunden till tvisten om Kungshuset är en planerad flytt av filosofiska institutionen till det planerade HT-området på Sölvegatan som ska stå klart 2014, när Zoologen och Zoofysiologen byggts om. I debatten har man argumenterat för att Kungshuset i dag har en för dålig standard och ligger för långt från universitetets övriga humaniora- och teologiverksamhet.
– Visionen om ett samlat HT-centrum står fast och det kommer att byggas lokaler även för filosoferna. Men i och med rektors beslut innebär det inga extra kostnader att låta filosoferna vara kvar i Kungshuset, samtidigt som man kan hyra ut de tomma lokalerna på det nya HT-centret.

”Onödigt lång, slitsam process”
Stanna eller inte stanna, Hanna Gunnarsson framhäver att beslutet i sig trots allt det är det viktigaste.
– Processen har varit onödigt lång och onödigt slitsam både mellan studenter, institution och området i stort. Jag hoppas att studenterna nu ska kunna gå på semester och känna att de åtminstone har ett beslut, säger Hanna Gunnarsson.

Läs mer:

Studenterna i Kungshuset kan tvångsförflyttas

Universitetsledningen skjuter upp beslut om Kungshuset

Beslut om Kungshuset skjuts upp en gång till

Text: Axel JönssonFoto: Henrik Larsson