Långvariga adressbråket är över

- in Bostad, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Nu är den segdragna adresskonflikten över. AF Bostäder och Lunds kommun har enats om att införa nya adresser för omkring 3 000 studenter successivt under höstterminen.

Det var i slutet av mars som kommunens byggnadsnämnd avslog AFB:s begäran att undantas från de nya reglerna i lagen om lägenhetsregister. Då krävde vd Rolf Svensson att bolaget skulle få minst ett halvår på sig att genomföra förändringen. Lunds lantmäterichef Jonas Andréasson ville ge AFB några veckors respit.

Tisdagens överenskommelse är en kompromiss. Projektet kommer att inledas redan denna vecka, men beräknas inte vara avslutat förrän vid årsskiftet.
– Vi har arbetat i en gemensam arbetsgrupp och kartlagt de svårigheter som speciellt avser studentbostadsområdena, skriver kommunens lantmäterichef Jonas Andréasson i ett pressmeddelande.
– Vi har nu hunnit kartlägga de konsekvenser som de nya adresserna medför och vi är överens om principerna för hur projektet kan genomföras, skriver AFB:s vd Rolf Svensson.

Gyllenholm först ut
Totalt berörs omkring 3 000 hyresgäster i områdena Gyllenholm, Ulrikedal, Vildanden, Sparta, Delphi och Kämnärsrätten av förändringen. Det enorma projektet kommer att genomföras under höstterminen, men redan på torsdag kommer ett försöksprojekt att inledas. Då byts adresserna på Gyllenholm, som ligger i närheten av Parentesen. Med sina knappt 50 ettor är Gyllenholm AFB:s minsta bostadsområde, och därför ett lämpligt försöksobjekt.
– Det är det minst komplicerade området, skriver AFB:s Rolf Svensson.

I augusti ska adressbytet på Gyllenholm utvärderas. Dessutom kommer AF Bostäder och Lunds kommun att genomföra en riskanalys tillsammans med bland annat räddningstjänsten.

Oro för säkerheten
AFB och ledande studentrepresentanter har tidigare flaggat för risken att studenter kan komma att få problem med folkbokföring, post och bredband efter bytet. Dessutom kan räddningsfordon få svårt att hitta rätt eftersom vägskyltarna pekar fel. I den preliminära plan som arbetats fram försäkrar dock AFB att hänsyn tagits till behovet av omskyltning och att förändringen kommer koordineras med Skatteverkets och Postens adressregister.

Enligt planen kommer adressbyten att ske successivt på Ulrikedal, Vildanden, Sparta och Delphi under hösten. Sist ut blir Kämnärsrätten där adresserna byts i december.

Läs mer:

AFB varnar för kaos vid adressbyta

”Kommunen motarbetar studenterna”

Text: Gustaf Eriksson