Haikola ny chef för Högskoleverket

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Rektorn för Campus Helsingborg lämnar sin post den 16 augusti för att bli chef på Högskoleverket.
– Vi hoppas att han tar med sig sina erfarenheter från sin tid som doktorandombudsman, säger Christian Stråhlman, tidigare ordförande för Lunds universitets studentkårer.

Efter den tumult som uppstod när Anders Flodström i protest lämnade sin post som universitetskansler i början av juni, har regeringen nu funnit hans efterträdare till posten som Högskoleverkets högsta höns. Lars Haikola har länge varit ett känt ansikte i Lund, och studentrepresentanterna har till stor del bara goda erfarenheter av Lundasonen.
– Lars Haikola har en bred erfarenhet från de flesta rollerna som man kan ha inom universitetsvärlden. Vi hoppas kanske mest att han tar med sig erfarenheterna från doktorandombudsmannatjänsten på kåren här i sin kvalitetsutvärderingsroll. Detta då forskningen står alltmer fritt i framtiden, säger Christian Stråhlman, nyligen avgången ordförande för Lus, Lunds universitets studentkårer.

Växtvärk och pendlingsproblem
Lars Haikola lämnar nu över ansvaret i två stora frågor som rör Campus Helsingborg. Dels tillväxtsatsningen som ska genomföras, med fler studieplatser till Campus. Dels lärarutbildningen som Campus ansökt om tillsammans med högskolan i Kristianstad.
– Det var en väldigt komplicerad process från början, speciellt med lärarutbildningen, men mot slutet har det mesta klarnats upp. Men vi får hoppas att dessa stora projekt får nya drivande ledare snarast, säger Christian Stråhlman.

Oron som genomförandet av dessa satsningar har väckt och kritiken kring bland annat studenternas befarade pendlarproblematik, känner sig Lars Haikola lugn med numera.
– I ansökan har vi förtydligat att studenterna ska kunna ansöka i kluster till sina platser. Därigenom ska man som student endast behöva studera vid ett campus. Väldigt få studenter, omkring runt tio procent, kommer behöva pendla. I stället blir det lärarna som ska röra på sig, säger Lars Haikola.

Ny Campus-rektor på gång
Vem som kommer ersätta honom som rektor för Campus Helsingborg är ännu inte klart.
– Jag har fått tydliga signaler från rektor Per Eriksson om att vi snarast har nya ledare som tar vid, kanske redan till början av augusti.
Hur känns det att dra vidare?
– Det känns ganska naturligt att byta folk nu när det mesta förarbetet har genomförts. Nu kan nya ta vid när det konkreta genomförandet väntar. Visst hade det varit bra att stanna ett år till och ro i hamn lärarutbildningen, fast tre år är fullt tillräckligt, säger Lars Haikola.

Text: Jacob HederosFoto: Pressbild