Att satsa sig ur krisen

- in Ledare
@Axel Jönsson

Mycket snack och lite satsningar. Så bör man sammanfatta partiernas vallöften i en fråga som enligt dem själva avgör Sveriges framtid. Men studentkårerna har botemedlet.

Ingen kan anklaga den sittande regeringen för att ha legat på latsidan när det kommer till den högre utbildningen: våren var proppfylld i dubbel bemärkelse. Snart får vi bland annat studieavgifter för utomeuropeiska studenter, en satsning på elitforskare och ett helt nytt kvalitetsutvärderingssystem.

Det saknas dock en viktig ingrediens i reformsoppan: resurser. För att kränga utbildning till internationella studenter måste vi erbjuda en prima produkt. Likadant så kräver en elitsatsning på forskare en bas som kan generera den elit man säger sig vilja satsa på. Och för att utvärdera kvaliteten på en utbildning måste det finnas en kvalitet att tala om.

Riksdagspartierna är överens om att Sverige i framtiden måste konkurrera med världens bästa utbildning. Att det är akademin som ska rädda välfärden. Men ont om pengar är det gott om i lågkonjunkturens spår. Därför har Alliansen utlovat noll kronor till grundutbildningen under kommande år. Det innebär i sin tur att de rödgröna kommer undan med ett skralt löfte: ungefär hälften av vad som krävs för att du ska få träffa din föreläsare tillräckligt många gånger för att komma ihåg hennes namn. Och hon ditt.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz beskrev den internationella konkurrensen med uttrycket ”If you snooze, you lose” på en konferens tidigare i år. Just nu håller Sveriges samtliga partier på att försova sig. Det håller inte om man vill bli bäst i klassen.

ont om pengar är det även i spåren av kår- och nationsobligatoriets avskaffande. Trots det har vår ägare, Lunds universitets studentkårer, valt att satsa. Till det här numret trycker vi därför nästan 50 000 exemplar till universitetets alla studenter och anställda. Det gör oss större än Skånska Dagbladet.

Lundagård har även fått sin första arvoderade webbredaktör i Gustaf Eriksson, och av bara farten lanserar vi en ny hemsida. På Lundagard.se bjuder vi dagligen på nyheter, reportage och bloggar om vad som händer i Lund och vad som sker nationellt. Det gör oss snabbare än Sydsvenskan.

Sist men inte minst har Alfred Gunnarsson, grafisk formgivare, gjort om tidningen i grunden. Det resulterade i nytt papper, nytt format och en ny layout som går alltmer mot ett magasin.

Nu ägnar vi hösten åt att växa in i vår nya kostym. Vi behöver din hjälp genom tips och idéer, men också i form av engagemang. Varje nummer av Lundagård bär nämligen avtryck från ett fyrtiotal ideellt arbetande studenter som ägnar oräkneliga timmar av sin fritid åt att skapa studenternas tidning. Det tycker jag gör oss bättre än alla andra tidningar i Sverige.

Axel Jönsson
Biträdande redaktör