"Det är kul om människor engagerar sig"

- in Nyheter

Statsvetaren Mi Lennhag har under sommarmånaderna blivit känd som valexpert genom P3:s program Din Gata. För Lundagårds Aron Vallinder berättar Mi om hur hon känner inför valet, om synen på korruption i forna Sovjetstater och om nervositet i direktsändning.

”Terminen börjar snart, så jag och kollegorna har en del kurser att planera. Och sen har jag ju mycket inför valet. Vi sänder en gång i veckan från Malmö och jag får också svara på frågor på nätet, vilket tar lite tid. Men när det P3 presenterade idén för mig tyckte jag att det var ett mycket genomtänkt upplägg. Vi försöker nå ut till förstagångsväljare och personer som inte har mycket erfarenhet av svensk politik.

Till en början trodde jag att jag skulle vara väldigt nervös i direktsändning, men det var jag inte. Jag förbereder lite inför varje ämne. Förra gången skulle vi prata lite om valkampanjen och det svenska valsystemet. Det kommer ibland oväntade frågor i direktsändning där det är viktigt att inte bli för nervös. Det går ju att säga ’det här vet jag inte, men jag tror att det är såhär. Programledarna är inte politiska reportrar, och då kan det vara svårt att veta om en viss fråga är lätt eller svår.

Personligen tycker jag det ska bli väldigt spännande med valet, och jag tycker det är kul om människor engagerar sig mycket. Det är inte så att jag står i radion och säger åt folk att gå och rösta, men däremot vill jag få fram att man inte ska låta bli att rösta bara för att man inte är jätteinsatt i alla frågor. Första gången jag röstade var jag inte heller det.

Efter valet ska jag komma igång och skriva på min avhandling. Jag intervjuar vanliga medborgare i postsovjetiska länder, och vill komma åt hur de förklarar och ursäktar korruptionen som fortfarande finns där. Om man vill lösa ett problem där är frågan inte ‘Vilken myndighet ska jag kontakta?’, utan snarare ‘Vem känner jag?’. Jag har haft tur hittills med de fältstudier jag genomfört i Ukraina och Vitryssland. Alla intervjuer är anonyma, jag får inte reda på några namn, men de jag träffat har litat på mig. ”