Ett studentliv med stil

Ditt Stil-ID som du får när du tar dina första stapplande steg på universitetet är inte bara en synnerligen envis märkning. Det är också en symbol för en studietid som kanske inte blir riktigt som det var tänkt, utan den blir ofta mycket bättre. Det skriver Erik Neppelberg, som inte närmar sig någon astronomiexamen.

Kov05, ilh02, har09, tbm03, stv03, fek01, tys08, etn06 eller jur10? Detta Stil-ID. Kurskod, startår på universitetet åtföljt av ens initaler. Varför kunde ingen berättat för en när man läste sin första kurs i Lund att detta ID, denna märkning, detta stigma, skulle komma att följa en resten av ens studietid?

Jag tillhör den klick av studenter som direkt efter gymnasiet, för min del hösten 2005, valde att ”inte börja plugga” men väl skriva in sig på en kurs på universitetet, för att få tillgång till studentlivet. Jag jobbade på flera olika nationer, skaffade Gerdakort, gick med i en nationskör och spex på AF. Sedan var det dags för Lundakarneval våren 2006 och ännu en strökurs. Jag pluggade inte. Eller, ja, jag tog ju mina poäng och så och skrev jag naturligtvis min tenta i modern kinesisk historia, 10 poäng, med avslutande essäuppgift om Mao Zedong på åtta sidor, dagen efter stora Nöjesfesten karnevalsvåren 2006.

Någon termin senare började jag till slut plugga ”på riktigt”, det vill säga att det fanns ett mer långsiktigt mål med mina studier, en kandidatuppsats och eventuell examen i synlig horisont. Min fråga är nu kära lundastudenter; hur många av er kommer att ta examen i det ämne ni har som Stil-ID? Var det kanske inte så att ni tjuvläste första terminen, bara för att det var gött att få njuta av studentlivet? I så fall, bra.

Lund är studentlivets epicentrum och därför vill jag nu passa på att välkomna alla novischer till vår stad. Jag hoppas innerligt att ni under er första, och kanske andra termin läser något ni tycker verkar ballt, eller, ja, kanske bara tar poängen för att få njuta av studentlivet. Stressa inte. Det kan ni göra när ni blir lönearbetare. Låt ert Stil-ID bli ett minnesmärke. Och, nej, själv kommer jag tyvärr inte ta examen i astronomi.

Erik Neppelberg (ast05ene)