Var är lösningarna på bostadskrisen?

Det räcker inte med tomt snack för att få bukt med den akuta bostadsbristen i Lund. Modiga åtgärder och kraftfulla initiativ måste till. Den 19 september har studenterna chans att säga ifrån och den möjligheten får inte gå förlorad, menar Elina Berg.

Var finns de tydliga förslagen på hur bostadsbristen i regionen och i kommunen ska tas om hand? Kommunminister Mats Odell (Kd) med vänner verkar inte ha förstått att det krävs politisk vilja för att bygga bostäder. Det krävs också modiga beslut (inte bara subventioner till pensionärsboenden).

Marknaden kan inte lösa detta problem eftersom det de facto är mer lönsamt att bygga dyra bostadsrätter än billiga hyresrätter. Alla förstår detta utom vissa i maktpositioner som väljer att blunda: kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) och Lunds kommunala fastigheters ordförande Lars Bergwall (C) för att hänga ut några ansvariga.

Lunds kommunala fastigheter, LKF, måste ta sitt ansvar och bygga för alla kommunens invånare, och politiken måste sluta med att bolla över problemet till marknaden, alternativt studenterna. (Hyresgästföreningens debatt i folkets hus på lördag 4/9 15.00 kommer att bli spännande!)

Viktigt val i år, även lokalt och i regionen. Studenter: skriv er i Lund och gå ut och rösta!

Elina Berg