Tre måsten för musikälskare

- in Krönikor

Nyss kommit till Lund? Sugen på musik? Du kan vara lugn, Lund har mycket att erbjuda. Esau Alcona tipsar om konserter på Blekingska eller Sydskånska, dans till någon av de andra nationernas rutinerade plattvändare eller botaniserande bland vinylerna på Repeat Records.

Musik upplevs bäst live och med Skåne som Sveriges dörr mot kontinenten passerar många välkända band vår region. Blekingska nationen och Sydskånska nation är de två av nationerna i stan som satsar på livemusik var och varannan vecka. Mejeriet vid Stadsparken är ett måste, bara i höst kommer bland annat Moneybrother, Beach House, Markus Krunegård. I Malmö hittar du KB (Kulturbolaget) som även det är ett måste för att uppleva livemusik.

Vinylen upplever en renässans och det innebär att man är på jakt efter välsorterade skivbutiker. Dessvärre är det ont om dessa. Men söker man så finner man. Mina personliga favoriter är Repeat Records (Lund: Östra Mårtensgatan 12, Malmö: Amiralsgatan 27) och Folk å Rock i Malmö (vid Lilla Torg). Söker man efter det mindre sexiga formatet CD duger skivbutiken We Love Music (bredvid Ariman).

Ibland vill man bara dansa och då måste man gå på ställen med DJs som kan sina saker. I stort sätt alla nationer och uteställen har resident DJ:s som ofta bor på nationen och alltid vänder plattor. Det är extra kul om utestället i fråga anstränger sig och bokar någon som har koll på grejerna. Håll utkik efter spännande DJ-bokningar.