Stjärnkocken bjöd på en buffé av berättelser

- in Nyheter, Studentliv

I går kväll gästades Studentafton av stjärnkocken Leif Mannerström.

Han riktade gäckande kritik mot dagens matkultur och underhöll publiken med historier om hur han knäckte fransoser på filéfronten.

Leif Mannerström började jobba i köket redan som ung. Han började med att skala morötter, men avancerade snabbt och blev headhuntad till en tjänst som köksmästare när han var 23.

Sedan dess har han drivit flera olika restauranger och rest jorden runt för att laga mat.

Snabb på att filea

Leif Mannerström har alltid haft en kärlek till svensk husmanskost och i cafe Athen berättar han att han inspirerats mycket av sin farmor.

Men det var efter en resa till Frankrike med den gode vännen Christer Svantesson som de tog det moderna franska köket till Sverige.

– Fransmännen blev imponerade av hur snabbt jag fileade lax och att Christer Svantesson kunde dra upp ostron med en morakniv, säger han.

Inledde en ”revolution”

Själv imponerades de av den franska maten och åkte hem och öppnade krog i Göteborg vilket ledde till vad Leif kallar en revolution i matsverige.

Men det var inte bara matkulturen de tog med sig utan också de långa kockrockarna med namn på, användning av handskar i köket och clochen, det klockformade silverlocket som håller maten varm när den serveras.

Det märks tydligt att det hårda arbetet också varit ett nöje för Leif Mannerström. Han nämner till exempel att champagne var en viktig ingrediens i planeringsarbetet.

– Vi förberedde allt på papper. När det gick åt en flaska champagne blev vi färdiga med menyn på natten. Ibland gick det åt två flaskor och då fick vi göra färdigt nästa kväll, berättar han.

Kritisk mot storköksmaten

Leif Mannerström är kritisk mot svenska storkök, både på skolor och äldreboenden.

En gång om året bjuder han in 120 personer från äldreboenden till restaurangen Sjömagasinet som han drivit sedan 1994.

De får äta lax, Skagenröra och jordgubbar. Vårdpersonalen brukar dock vara orolig för att de gamla ska få magproblem och fråga om Leif verkligen får ge dem brännvin.

– Jo, de ska ha minst tre supar var så de blir på lyset, är hans svar och publiken i AF-borgen skrattar.

Stor okunskap om mat

Leif Mannerström är bedrövad över att folk inte längre vet var varken kotlett eller filé sitter och att det i dag finns högaktade kockar som inte ens vet hur man filear fisk.

Han skojar gärna om de nya matkreatörerna som lägger maten på tallrikskanterna och bygger på höjden så att gästerna inte ser vad det är.

– Det värsta jag vet är när det är en droppe här och ett streck där, säger han.

Men exakt vad som irriterar Leif Mannerström med den moderna matkulturen framgår aldrig riktigt.

En viss ”det var bättre förr” attityd antyds, men till sist handlar det nog om att han vill värna om det svenska matarvet.

Publiken verkar nöjd med Leif Mannerströms skojfriska kritik.

– Det var underhållande. Han sa vad han kände för och var rolig och spontan, säger studenten Johanna Holm.

När aftonen är över blidas en lång kö för signering av kokböcker i cafe Athen.