Få överraskningar i rödgrön skuggbudget

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

600 kronor i höjt studiemedel, nya högskoleplatser och statligt stöd för att stimulera byggnation av hyresrätter.

De flesta av studentsatsningarna i de rödgrönas gemensamma skuggbudget, som presenterades på måndagen, var kända sedan tidigare.

– Om ni väntar ny politik så finns den inte i budgeten. Det är samma innehåll som i valrörelsen.

Det sa Socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros när han tillsammans med Mikaela Valtersson (MP) och Ulla Andersson (V) presenterade den rödgröna skuggbudeten på måndagsförmiddagen.

Och mycket riktigt bjöd inte budgeten på några överraskningar. Det mesta var känt sedan tidigare, även på högskoleområdet.

Höjt bidrag och lån

Till skillnad från regeringsalliansen vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern höja både bidrags- och lånedelen i studiemedlet.

I budgeten skriver partierna att ”Många studenter upplever sin ekonomiska situation som pressad”. På grund av detta vill de rödgröna under den kommande mandatperioden se en ökning av studiemedlet med 600 kronor i månaden, om statsfinanserna tillåter. Av denna höjning utgjörs 400 kronor av höjt bidrag.

Vid sidan av detta vill de rödgröna också öka tilläggsbidraget för studenter med barn med 25 procent.

Satsar på hyresrätter

I skuggbudgeten skriver oppositionspartierna också att de vill bygga ut högskolan, yrkeshögskolan, vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningen med 44 000 nya platser under 2011.

De rödgröna vill också öka kvaliteten i högskolan. Under nästa år anslås 200 miljoner kronor till detta. Samtidigt satsas 40 miljoner för att få in mer praktik i den högre utbildningen.

Oppositionen vill också stimulera bostadsbyggandet för att lindra bostadsbristen och satsar en halv miljard för att framförallt gynna byggandet av hyresrätter.