Q: Tobias Krantz

- in Q

Hockeyintresserad smålänning och doktor i statskunskap som från ingenstans blev högskole- och forskningsminister efter att Lars Leijonborg hade gjort allt det roliga.

Sägs ha åstadkommit en massa saker – till exempel avskaffa obligatoriet och i stället infört studieavgifter – som egentligen var klart sedan länge. Mantra: “Det här är en viktig reform.” Anser att hockeyn är en förebild för högskolan. Gick själv en match med Peter Honeth i kassen mot en osedvanligt samlad högskolesektor. Nedspelad på egen planhalva tidigt och höll sig sedan till försvarsspel hela mandatperioden. Blev utbytt efter första perioden.

Q kvad om Krantz första och enda år på utbildningsdepartementet:

Min riksdagsplats jag lämnar

Jag vill den inte ha

Jag får ej statsråd vara

Jag hem till Småland drar

Jag levde utan spelrum

Som båt på Vätterns våg

Min riktning voro stakad

Min insats utan håg

Jag levde med visioner

Men allt det fick bero

Av trenne spöken hemsökt

Fick jag ingen ro

Förgågna julars ande

En Leijonkung sig lik

Han gav mig min agenda

Och all min politik

Nutida julens ande

Honeth var mitt kansli

Han gav mig dimridåer

Och ej autonomi

Framtida julars ande

Regeringens major

Till sist han gav mig sparken

Och låste mitt kontor

Det blev min bittra bana

Att andras verk fördra

Pensionen nu mig tröstar

Och HV spelar bra