Nya regler – men inte för alla

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

De nya reglerna för vad som ska räknas som heltidsstudier kommer enbart att gälla teknologer.

Det beskedet gav utbildningsminister Jan Björklund (FP) på Sacos studentråds kongress i helgen.

– Många som läser naturvetenskap är i precis samma situation. Det är orimligt att olika regler ska gälla för olika studentgrupper, säger Elin Wallin, ordförande för Naturvetarnas studentråd.

I förra veckan berättade Lundagård om att studentkårer vid sex tekniska högskolor tillsammans protesterade mot CSN:s hårdare regler, som innebär att heltidsstuderande teknologer riskerar att bli återbetalningsskyldiga eftersom de under höstterminen inte läser de 20 veckor som krävs.

Protesterna hade effekt. På onsdagseftermiddagen meddelade utbildningsdepartementet att reglerna snarast kommer att ändras.

Men regeländringen kommer enbart gälla teknologer. Det sade utbildningsminister Jan Björklund när det fackliga förbundet Sacos studentråd höll kongress i helgen.

– Jag pratade med Jan Björklund på kongressen och då berättade han att förändringarna enbart kommer gälla teknologer, det upprepade han också i det tal han höll. Men många som läser naturvetenskapliga ämnen är i precis samma situation. Det är orimligt att olika regler ska gälla för olika studentgrupper, säger Elin Wallin, ordförande för Naturvetarnas studentråd.

”Hoppas Jan Björklund tar med sig detta”

Enligt Elin Wallin är det framförallt studenter vid Uppsala universitet som fått problem. För Lunds naturvetare ser det dock bättre ut.

– Våra studenter följer samma terminsindelning som resten av universitetet, skriver Christopher Du Rietz, ordförande för Lunds naturvetarkår, i ett mejl till Lundagård.

Exakt hur många studenter som kan vara drabbade vet inte Elin Wallin, men under helgens kongress påtalade hon problematiken för utbildningsministern.

– Det blir väldigt märkligt om olika regler gäller för naturvetare och teknologer som läser samma kurs. Jag hoppas att Jan Björklund tar detta med sig så att förändringarna kommer gälla alla, säger hon.

Flera orsaker kan ligga bakom att endast teknologer omfattas av förändringarna i nuläget, tror Elin Wallin.

– Fackförbundet Sveriges ingenjörer har varit väldigt duktiga på att uppmärksamma utbildningsdepartementet på detta. Dessutom tror jag inte att man insett att problemet kan gälla fler studentgrupper, säger hon.

Räntefritt lån även för naturvetare

För att stödja teknologer som blivit skyldiga att betala tillbaka studiemedel har Sveriges ingenjörer upprättat ett räntefritt lån till sina studerandemedlemmar.

På måndagen meddelade Naturvetarna att samma typ av lån kommer att erbjudas organisationen medlemmar.

– Eftersom vi inte vet om studenter som läser naturvetenskap kommer att omfattas av de nya reglerna vill vi erbjuda våra medlemmar denna tjänst. Studenter har en ansträngd ekonomisk situation redan från början, vi vill inte att läget ska förvärras för att CSN tolkar heltidsstudier på ett snävt sätt, säger Elin Wallin.

Lundagård har utan framgång sökt representanter från utbildningsdepartementet för en kommentar.