"Vi studenter kan hjälpa utsatta barn världen över"

- in Studentliv

Snart är det jul. Det har fått datateknikstudenten Erik Nolander, 20 att tänka på dem som har det sämre ställt. Han vill att nationerna i Lund inom ett år skaffar varsitt fadderbarn.

– Det är väldigt lätt att genomföra på kort tid. Det blir konkret med ett fadderbarn. Vi kan se personen vi hjälper och vi får uppdateringar av barnets utveckling, säger Erik Nolander glatt.

Hans plan är att knacka dörr på nationerna och se om de är intresserade.

– Jag har sammanställt hur man gör steg för steg. Då blir det ännu enklare att sätta igång.

Korridoren redan igång

Erik Nolander vill att även korridorer och kårer funderar på saken.

Han bor själv i en korridor på Sankt Laurentistiftelsen, som redan har nappat på idén.

Inom ett par dagar kommer de få sitt första fadderbarn.

– Det är en härlig känsla. Lund är full av drivna och kreativa människor. Jag har sett andra genomföra sina idéer och nu startar jag den här kampanjen.

Mysigt sätt att göra något bra

Erik Nolander har märkt att många studenter i Lund tänker på hur andra har det i världen.

– De vill gärna hjälpa till. Men vet kanske inte alltid hur de ska börja. Nationerna är en central del av studenternas liv. Kan de skaffa fadderbarn kan de också bli förebilder för andra studentföreningar. Det finns många trevliga traditioner i Lund. Jag hoppas att det här kan bli en ny.

Kan man inte förbättra situationen i världen på mer effektiva sätt?

– Jag och andra har många idéer. Men av tio idéer väljer man den som är lättast att genomföra. Därför satsar jag på det här.

Fortsätter med idén

Han planerar att arbeta med projektet i ett år.

– Det vore det kul att göra ett collage av bilder på fadderbarnen på en stor tavla till hösten. Den skulle kunna ställas ut i AF-borgen, så alla kan se. Och då skulle vi kunna ha en mysigare gemenskap i hela Studentlund, säger Erik Nolander.