Ny tjänst ska få fler att söka bostadsbidrag

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Många studenter undviker att att söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan av rädsla för att bli återbetalningsskyldiga. Det ska en ny nättjänst ändra på.

– Vi vill göra det enkelt att se om man kan få bidrag eller inte, säger informatören Sandra Gustafsson.

Sök inte bostadsbidrag, du blir ändå bara tvingad att betala tillbaka allting sedan.

Känner du igen uppmaningen?

Att rädslan för att bli återbetalningsskyldig gör att många studenter inte söker bostadsbidrag är Försäkringskassan väl medvetna om. Nu lanseras en ny tjänst som ska göra det lättare att räta ut frågetecknen.

– De som har rätt till bidrag ska söka det. Den här tjänsten gör det enkelt att se om man kan få bidrag eller inte, säger Sandra Gustafsson, informatör på Försäkringskassan.

Viktigt att anmäla

Om du är berättigad till bidraget beror bland annat på hur mycket du tjänar, storleken på din förmögenhet och hur mycket du betalar i hyra.

Sandra Gustafsson tror att det framförallt är osäkerheten kring hur stor inkomsten kommer att bli som gör att studenterna räds söka bidrag.

– Det kan på förväg vara svårt att veta hur mycket man kommer tjäna. Som student vill man ju inte riskera att skyldig att betala tillbaka. Men för att undvika att bli återbetalningsskydlig gäller det att anmäla om man till exempel får ett extrajobb till oss. Då justerar vi bidraget, säger hon.

Lättare att använda

Vetgiriga har även tidigare kunnat få reda på om de är berättigade till bidrag på Försäkringskassans hemsida. Men den nya tjänsten har gjort proceduren enklare, enligt Sandra Gustafsson.

– Den nya applikationen har ett nytt utseendet och funktionaliteten, nu är den betydligt mer användarvänlig, säger hon.