Ny bostadskö – men bara för redan anlända

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

För att internationella studenter ska slippa känna sig tvingade att sova utomhus för att få bostad har IHO infört ett nytt kösystem, men det är bara öppet för personer som redan är i Lund.

Kallt, blött och svårt att sova. Så beskrev de sju internationella studenter natten de tillbringade utanför International Housing Office, IHO, i början av höstterminen för att bli först att ta en kölapp och på så sätt maximera sina chanser att få hyra en av de bostäder som av en eller annan anledning blev lediga.

När prorektor Eva Åkesson träffade studenterna lovade hon rutinerna skulle förändras så att ingen skulle behöva sova utomhus i jakt på bostad. Nu är det nya kösystemet på plats.

Måste anmäla på plats

Det nya systemet går ut på att alla internationella studenter som letar bostad anmäler detta till IHO. Anmälan kan dock enbart göras i kontorets lokaler i Gamla kirurgen.

Studenter som tvekar att överhuvudtaget komma till Lund på grund av att de inte fått någonstans att sova kan inte ställa sig i kö.

– Vi riktar oss enbart till studenter som redan är på plats i Lund. Vi kan inte jaga folk som kan befinna sig var som helst i världen för att erbjuda dem lediga bostäder, säger Ylva Sörhede, serviceadministratör på IHO.

Utifrån kölistan tilldelas studenter boende enligt först till kvarn-principen.

30-tal bostäder lediga

På måndagen uppskattade Ylva Sörhede att universitetet i nuläget har omkring 30 bostäder att erbjuda studenter som inte haft turen att få en tak över huvudet på förhand.

– Det är sådana som varit reserverade men som nu blivit lediga. Det kan till exempel bero på att förskottshyran inte har betalts, säger hon.