Sparta favoriten för internationella studenter

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Nu har alla nyanlända utländska studenter som vänt sig till International Housing Office, IHO, fått bostad.

– Det har gått över förväntan, säger administratören Ylva Sörhede.

Under tisdagens Arrival Day fick 45 studenter, som kom till Lund utan att ha någonstans att bo, tak över huvudet via IHO. På onsdagseftermiddagen hade ytterligare ett par bostäder hyrts ut. Och det finns fortfarande lediga rum.

– Vi har några enstaka kvar i Lund, men det finns fler i Helsingborg. Alla som har kommit till oss har fått någonstans att bo, säger Ylva Sörhede, serviceadministratör på IHO.

Bostadskontoret har också reserverat platser på både Tåget och Sparta Guesthouse, men de har ännu inte behövt utnyttjats.

Sparta populärt

Sammantaget hävdar Ylva Sörhede att de senaste dagarnas bostadsförmedlande gått över förväntan.

– Det har gått bättre än jag trodde. Vi hade inte så många lediga bostäder att fördela. Tidigare har vi kunnat ge bostäder till alla som sökt på förhand, det kunde vi inte denna termin. Men det har löst sig bra, säger hon.

Det är dock långtifrån alla som får packa upp väskan på den plats som ligger högst upp på önskelistan.

– Väldigt många vill bero på Sparta. Jag tror att det beror på att det är hyfsat billigt och ligger nära LTH och Ekonomicentrum, där många ska plugga. Dessutom finns det många korridorrum och internationella studenter vill ofta bo på korridor.

Nykomlingarna i fokus

Men det finns fortfarande de som väntar på att få bostad via IHO. Vid terminsstarten prioriteras de nyanlända, trots att de fortfarande finns de som kom till Lund i höstas men fortfarande inte löst bostadssituationen långsiktigt.

– Vi fokuserar på människor som precis kommit hit, säger Ylva Sörhede.

Dessutom står omkring 200 personer, som skickat in intresseanmälningar via internet, kvar i IHO:s kö.

– Det finns flera anledningar till att det är så många i kön. Det är inte så att alla i kön saknar bostad, det kan till exempel handla om att människor har bestämt sig för att inte börja läsa i Lund eller att de har hittat bostad på andra sätt, säger Ylva Sörhede.