Arrival Day utan kaos

- in Studentliv

Fullpackade väskor. Flyg som strulat. Trötta men ändå glada studenter.

När den sista kullen internationella studenter innan studieavgifter införs kom på tisdagen var det mesta sig likt.

Det är ett kallt och mulet Lund som möter de långväga studenterna. Vid lunchtid utanför AF-borgen försöker faddrar och universitetsanställda koordinera så gott de kan för att köra alla till sina respektive boenden efter den obligatoriska registreringen.

Några utbytesstudenter observerar nyfiket faddrarna när de ropar till varandra på svenska och ser smått vilsna ut när det främmande tungomålet som är helt

obegripligt dessutom verkar förmedla viktig information.

Oumbärliga faddrar

Daniel Gunnarsson är koordinator för masterstudenterna och är för tredje året i rad med och organiserar Arrival Day. Han berömmer faddrarnas jobb och berättar att kaoset uteblivit i år.

– Det är tack vare de ideellt arbetande faddrarna som det funkar. Utan dem hade det inte gått, säger han och fortsätter:

– Hittills har allting gått smidigt, alla har fått bostad och blivit registrerade utan problem. I dag har det kommit cirka 300 studenter och vi väntar ungefär 450-500.

”Lund verkar trevligt”

Plötsligt ropar någon att en buss snart ska avgå mot Parentesen och undrar hur många som ska med.

Ett tiotal händer åker genast upp i luften och studenterna drar en lättnadens suck när de tillsammans med faddrarna börjar gå mot de små bussarna.

Efter att ha stuvat in allt bagage hoppar alla en efter en in i bussen. Längst bak sitter Yesenia Medina från Kalifornien och Desmond Ho från Singapore. De är här för att läsa psykologi respektive medicin i en termin.

– Lund verkar vara ett så trevligt ställe att vara på. Det finns mycket fin natur och ligger dessutom nära Danmark och Tyskland, säger Yesenia Medina om valet av studieort.

Sista avgiftsfria terminen

Från och med nästa termin kommer alla masterstudenter från utomeuropeiska länder att behöva betala anmälnings- och studieavgifter, vilket många menar kommer göra svenska utbildningar mindre attraktiva för internationella studenter.

Men Yesenia Medina och Desmond Ho menar båda att det faktum att de inte

behöver betala någon avgift för att studera i Lund inte påverkade deras beslut.

– Jag hade kommit ändå! säger Desmond Ho bestämt.

Den lilla bussen har hunnit fram till Parentesens parkering. Studenterna hoppar ur och styr stegen mot det som kommer att bli deras hem under den kommande terminen.