Nytt jättegym på Sparta

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

En klassisk konsertlokal går i graven, och en motionsanläggning i två våningar med plats för 500 tränande tar dess plats på Olympen.

– Det här kommer att öka Spartas dragningskraft, säger AF Bostäders vd Rolf Svensson.

ABBA, Paul McCartney, Lou Reed och Kent. Det är några av de storheter som spelat på Olympen i studentbostadskomplexet Sparta.

Men på senare tid har framträdandena kommit allt glesare. Efter att Anders Jansson och Johan Westers Hipphipp-show fyllt läktarna med 150 föreställningar under 2003-04 har bara ett fåtal konserter intagit arenan. Nu är det dock definitivt slut på det.

”Positivt för området”

I samarbete med AF Bostäder ska företaget Actic bygga ett jättegym i Olympen.

– Det kommer ge ett flöde av människor som kommer vara väldigt positivt för området. Det här kommer att öka Spartas dragningskraft, säger Rolf Svensson, AFB:s vd.

– Som konsertarena är inte Olympen tillräckligt flexibel. Hipphipp fungerade jättebra, men de flesta arrangemang kräver en annan rörlighet, säger Claes Hjortronsteen, försäljningschef på AFB, och fortsätter:

– Vi har funderat mycket på vad vi skulle kunna göra här, och vi har kommit fram till att en träningsanläggning är det som kommer vara till störst nytta för studenterna.

Konditionsteatrar

Anläggningen, som väntas öppna under hösten, kommer att vara i två våningar. Ungefär 500 personer kommer att kunna träna samtidigt.

– Det är studenterna som är vår främsta målgrupp, och Sparta har ett jättebra läge med närheten till nationer, LTH och Ekonomicentrum. Men det ligger också nära Ideon och Brunnshög som kommer expandera mycket framöver, säger Oscar Ragvald på Actic.

I anläggningen kommer det att finnas ett gym, tre lokaler för gruppträning och två så kallade konditionsteatrar.

– Teatrarna är rum med löparband där vi har möjlighet att spela upp ljud som gör att det känns som man springer i en skog, till exempel, säger Oscar Ragvald.

I anläggningen kommer det också att finnas bland annat studieplatser med internetuppkoppling.

AFB satsar 10-15 miljoner

Den tuffa konkurrensen från motionsjätten Gerdahallen tänker Actic möta genom att erbjuda något de beskriver som ett helhets-koncept.

– Vi försöker göra det så enkelt som möjligt att träna med mycket instruktörer och program som tar ett helhetsgrepp på hela livsstilen, säger Oscar Ragvald.

Hur mycket ett träningskort kommer att kosta på den nya anläggningen är inte bestämt.

– Vi kommer ha differentierade priser, det ska inte vara dyrt att träna här för studenterna, säger Oscar Ragvald.

Klart är dock att AFB kommer att satsa omkring 10-15 miljoner kronor på att bygga om Olympen. Sedan ska Actic hyra in sig i lokalerna.

– De har ett kontrakt på 20 år som kommer att innebära att våra kostnader täcks med råge, säger AFB:s Claes Hjortronsteen.