Lär, lärare, lärdast

Högskoleverket ger Lund och Kristianstad backning på lärarutbildningsansökan. Men alldeles oavsett formalian är ytterligare en lärarutbildning i Skåne en dålig idé, skriver Johan Thorstensson.

Nu har alltså Högskoleverket, HSV, fattat beslut om vilka som får hålla lärarutbildning.

Precis som Lundagård berättat om så fick Lund bakläxa eftersom man bestämt sig för att titta på ett lärosäte i taget och Lunds ansökan gjordes i samarbete med Högskolan Kristianstad.

Här finns ganska mycket att säga för den som har åsikter och en krönikesida i Lundagård att säga dem på.

För det första kan man undra varför man ska kunna ge program gemensamt om HSV ska envisas med att allt ändå måste ses separat.

Det brukar talas varmt om samarbeten och möjligheten till regional utveckling, men samtidigt är inte reglerna anpassade för flexibilitet.

Någonstans behöver man ge så mycket makt åt dem som fattar beslut att de kan konstatera att nytänkande är viktigt och arbeta utefter det i stället för att fokusera på strikta regler.

Med det sagt och all heder åt det arbete som lagts ned på samarbetet vill jag i frågasätta huruvida utbildningen borde startas överhuvudtaget.

Vi har redan två lärarhögskolor i Skåne och det var i alla fall ambitionen hos Sigbrit Franke, regeringens utredare för lärarutbildningen, uppfattning att antalet utbildningar i landet borde minska.

Finns det verkligen utrymme för ytterligare i vårt lilla landskap? I synnerhet som det inte är så långt till varken Växjö eller Halmstad.

Själv vill jag påstå att resurserna kanske redan är lite tunnsådda då jag till exempel har en vän som går lärarutbildningen i Malmö och gick på en föreläsning där läraren började repetera exakt samma sak som på föreläsningen innan och sedan inte tyckte att den hade mer att komma med när det hela påpekades.

Men även om vi förutsätter att det finns så gått om goda pedagogiska resurser att det finns utrymme för en utbildning till så undrar jag i nästa steg hur livet kommer vara för de stackars studenterna.

Utbildningen kommer bedrivas på Campus Helsingborg. Fast med en del ämnesspecifika delar förlagda i Lund. Och en del pedagogik i Kristianstad.

Det är sannerligen tur vi fått studentrabatt på Skånetrafiken.

Och om nu studenterna tar sig igenom att flänga fram och tillbaka och faktiskt får en gedigen utbildning så återstår fortfarande problemet att eventuellt redan utbildar redan för många, åtminstone när det gäller gymnasielärare.

Nej, jag fortsätter att säga det jag har sagt sedan jag först hörde om Lunds ambitioner: Blanda inte in fler lärosäten i Skånes lärarutbildningar.

Se till att de vi har är bra i stället.