Möjligheternas stad

- in Krönikor

Om du nyss har kommit hit kan Lund te sig som en djungel av akademiska underligheter.

Men bakom förvirrande begrepp som novisch, nation och sittning finns en bubblande kittel av möjligheter. Lundagårds Esau Alcona hälsar dig välkommen.

Det råder novischtider i Lund. Det innebär väldigt många saker. Folk från olika delar av landet börjar på universitetet.

För många är det lika pirrigt som det var att börja grundskolan. Till en början kan Lund vara en skrämmande stad: var man än går finns det studenter som kan mer än du, vet mer än du och som skiter i vem du är.

Studentföreningarnas olika insparkar fyller viktig funktion i din första universitetsperiod. De skapar nämligen skapandet en trygghetskänsla.

De ska få dig att känna samhörighet med andra studenter som är minst lika räddhågsna som du.

Novischperioden i Lund innebär väldigt mycket. Det är oftast en intensiv tid som varvas med olika aktiviteter som dina faddrar hittar på.

Ofta är du indelad i olika grupper om har olika teman.

Du tävlar om vem som kan göra tokigast saker eller utföra uppdrag på tid. Du kan ha alltifrån tights på dig till sopsäckar.

Klädkoden är lika varierad som aktiviteterna. Däremot kretsar i stort sätt alla insparkar kring en enda sak: alkohol.

Det är ett faktum att alkohol är en stor faktor i Lunds nöjesliv, på gott och ont. Den rådande alkoholkulturen kan vara ett problem.

Missförstå mig rätt: jag moralpredikar inte, du och dina vänners alkoholvanor är er ensak, men många som kommer hit är inte beredda på det.

Många kommer också direkt från gymnasiet och kan inte heller hantera sitt intag särskilt inte när en öl inte kostar mer än 20 spänn.

Jag är fullt övertygad om att många känner en skräckblandad förtjusning första gången de är på nation.

Lyckan över att känna sig trygg i en ny gemenskap blandas med en fruktan över den kopiösa alkoholkonsumtionen.

Om du är en novisch och läser det här men inte tycker att supa sig dygnrak hör till en god kväll: var bara lugn. Många erbjuder alkoholfria alternativ och många grupper har en lite mer mognare inställning till alkohol.

Både nationer och studentföreningar har flera alkoholfria verksamheter där man kan fortsätta med den gemenskap som ofta luckras upp efter en novischperiod.

Akademiska föreningen är sprängfylld med alkoholfria aktiviteter; allt från föreläsningar av intressanta personer till spex och studentteater.

Man kan skriva för Lundagård, sända radio för Radio AF eller sända tv hos Steve. Möjligheterna är oändliga.

Men om man inte vill göra studentikosa saker eller om man bara läser en kurs utan någon novischverksamhet, vad gör man då?

Ett matnyttigt tips är att tänka utanför Lundabubblan. Vad finns det att göra utanför studentlivet?

Mejeriet har spelningar, Kino och SF visar filmer, Konsthallen har många utställningar, Stadsteatern sätter upp många föreställningar och det finns många föreningar man kan engagera sig i utan att vara student.

Erikshjälpen, Amnesty, filmklubbar eller varför inte joina ett korpenlag i fotboll, bandy eller handboll?

Låt de här nöjeskrönikorna bli din trygghet i Nöjeslund.

Jag och mina krönikekollegor kommer varje fredag att guida dig i nöjeslivet och skriva om både stora och små saker. Jag ser fram emot en vårtermin tillsammans med dig.

HELGENS MÅSTEN

Lördag: Svartklubben på Sydskånska för er som gillar hiphop och rapbattles. För er som inte tycker det är skoj rekommenderar jag Sverige – Serbien i handboll. Varför inte kombinera det med nöje och gå ut på Mejeriets Fanzone eller en hemmakväll i TV-soffan. Vilket som blir bra.

Söndag: Gå på bio. Se inte TRON, filmen var inte speciellt bra och 3D-effekterna var under all kritik. Gå och se Svinalängorna eller The King’s Speech.  Då känner du att du inte har slösat 130 kronor i alla fall.