Pigg 50-åring firas rejält

- in Studentliv

2011 är året då allt händer – åtminstone på Lunds tekniska högskola. I år fyller LTH fyller 50 år, något som ska firas med jubileumsöl, hemligt spex och en hejdundrande sittning.

Anders Axelsson.  Foto: Irja Löfberg Nilsson
Anders Axelsson.
Foto: Irja Löfberg Nilsson

Gasquesalen fylls snabbt på med folk och stämningen denna fredagseftermiddag är förväntansfull, ungefär som inför en

fest som man vet kommer bli lyckad.

LTH:s 50-årsfirande inleds med med en kick-off för studenter och anställda, samt en presentation över vad det kommande året har att erbjuda:

– Jag hoppas att jubileumsåret ska visa att LTH är en pigg 50-åring med många nya och goda idéer, säger LTH:s rektor Anders Axelsson.

En berest logotyp

Efter rektorns inledningstal tar eftermiddagens två värdar, Jesper Roth och Wilhelm Eklund, som till vardags är studenter på civilingenjörsprogrammen i teknisk fysik respektive teknisk matematik, över för att berätta om det vi kan ta del av under det kommande året.

Bland annat kommer det att bjudas på ett lokalbryggt jubileumsöl, ett än så länge ytterst hemligt jubileumsspex av Jesperspexarna och experter och standup-forskare på stan.

– Det har också tagits fram en speciell logotyp för 50-årsfirandet, som två LTH-studenter har designat. Logotypen kommer att få följa med på seminarier runt om i världen och fotograferas med forskare och studenter från olika universitet, säger Wilhelm Eklund.

 

Jesper Roth och Wilhelm Eklund.  Foto: Irja Löfberg Nilsson
Jesper Roth och Wilhelm Eklund.
Foto: Irja Löfberg Nilsson

Sittning på alla plan

Vid sidan om ovanstående evenemang kommer det att hållas en LTH-pub varje vecka. Förutom att dricka öl kan besökarna även lyssna på olika forskare som håller korta presentationer av sina projekt.

Det finns också planer på att bjuda in ett antal av de hedersdoktorer som utsetts genom åren. Bland annat kommer den gamla LTH-studenten Jens Henriksson, numera chef för Stockholmsbörsen, hit för att hålla ett föredrag på LTH.

Festligheterna når sin kulmen i slutet av september med en så kallad home-coming day för LTH:s alumner:

– Det kommer att bli en jättesittning som ska fylla Kårhusets alla våningar, säger Wilhelm Eklund och fortsätter entusiastiskt:

– Vi räknar med stor succé. Detta är ett mycket bra tillfälle att återknyta näringslivet till LTH, samt skapa ett forum där både studenter och alumner kan mötas.

Säga vad man vill om medelåldern, men LTH verkar vara en synnerligen välbevarad 50-åring som med stor sannolikhet kommer att få ett hektiskt och spännande jubileumsår.