"Obefintlig risk att Assange utlämnas till USA"

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange fruktar att han kommer att dömas till döden om Sverige lämnar honom vidare till USA. Men den risken är nära på obefintlig, enligt Professor Elisabeth Rindskopf Parker, expert på amerikansk säkerhetslagstiftning.

Om han utlämnas kan Sverige komma att lämna honom vidare till USA. Där riskerar han dödsstraff på grund av att han har avslöjat amerikanska diplomatiska hemligheter.

Det har Julian Assange och hans advokater hävdat under de två dagar långa domstolsförhandlingarna i London, som avslutas på tisdagen.

Men den risken är i princip obefintlig, det hävdar amerikanska professorn Elisabeth Rindskopf Parker, som är expert på USA:s säkerhetslagstiftning med ett förflutet som juridisk rådgivare åt underrättelsetjänsten CIA.

– Det är osannolikt att de brott han kan misstänkas för i USA är sådana som kan ligga till grund för en utlämning. För att en sådan ska ske måste dessutom både Sverige och Storbritannien vara överens. Jag skulle säga att den risken är på gränsen till obefintlig.

Sannolikt politiskt brott

På tisdagen deltog professor Rindskopf Parker tillsammans med Christoffer Wong, lektor och expert på den europeiska arresteringsordern, i ett seminarium anordnat av den juridiska fakulteten.

Förutom det rättsliga kravet att både Sverige och Storbritannien måste vara överens om att utlämna Assange finns ytterligare en aspekt som minskar risken ytterligare, enligt Christoffer Wong:

– Om ett brott bedöms som politiskt är Sverige förbjudet att lämna ut Julian Assange, och det är sannolikt att de brott han kan misstänkas för bedöms som politiska.

Manning kan vara illa ute

Men soldaten Bradley Manning, som anklagats för att ha förmedlat information som Wikileaks släppte under senhösten, har betydligt mer att oroa sig för.

– Utrikesminister Hillary Clinton har sagt att regeringen ska agera kraftfullt för att straffa de som har läckt informationen. Och eftersom soldat Manning sannolikt skrivit under ett kontrakt där han förbundit sig att inte sprida hemliga dokument kan han ha gjort sig skyldig till ett allvarligt brott, sade Elisabeth Rindskopf Parker.

Julian Assange är i Sverige häktad i sin frånvaro misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.