Ahlenius till Studentafton

- in Kultur & Nöje
@Gustaf Eriksson

Hon har kallat FN för en organisation i förfall. Hon har beskrivit generalsekreteraren Ban Ki-moons agerande som förkastligt och pinsamt. I mars kommer Inga-Britt Ahlenius till Studentafton.

”Ditt agerande är inte bara beklagligt, utan allvarligt förkastligt… Dina åtgärder är utan motstycke och enligt min mening allvarligt pinsamma”

Det skrev Inga-Britt Ahlenius i en 50-sidig rapport som hon lämnade till generalsekreteraren Ban Ki-moon i samband med att hon i juli förra året lämnade posten som chef för FN:s internrevision.

Kritiken i rapporten, som återgavs i Washington post, var svidande.

Hård kritik

Ahlenius beskyllde Ban Ki-moon för att ha drivit FN till ruinens brant. I rapporten beskrev hon generalsekreterarens sekretariat som en ”organisation i förfall”.

I januari gav hon tillsammans med DN:s tidigare politiske redaktör Niklas Ekdahl ut boken ”Mr Chance: FN:s förfall under Ban Ki-moon”. Där fortsätter Ahlenius sin skoningslösa kritik av generalsekreteraren.

Ahlenius och Ekdahl skriver om hur FN under Ban Ki-moon blivit allt mer svårgenomträngligt och sjunkit allt djupare i korruptionsträsket.

Kommer till Lund i mars

Den 17 mars kommer den uppmärksammade Ahlenius till AF-borgen för att delta i Studentafton.

Arrangemanget drar igång kl 19 och inträdet är fritt för Akademiska föreningens medlemmar. Övriga betalar 100 kronor i entréavgift.