Rekordintresse för högskoleprovet

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

70 000 personer har anmält sig till vårens högskoleprov. Det är fler än förra vårens toppnotering. I Lund kommer mer än 7 700 svettas i början av april.

Intresset för att skriva högskoleprovet fortsätter att öka.

Till vårens prov, som genomförs den 2 april, har drygt 70 000 personer anmält sig. Det är en ökning med ungefär fem procent jämfört med förra toppen, som nåddes förra våren. Inte sedan 1998 har intresset för provet varit så stort som det är i år.

– Det är roligt att antalet anmälda fortsätter att öka totalt i landet och på de flesta lärosäten. Det visar på ett fortsatt stort intresse för högskolestudier i Sverige. Vi trodde att toppen var nådd förra våren men så var inte fallet, skriver Per Zettervall, chef för systemförvaltningen vid Verket för högskoleverket, i ett pressmeddelande.

7 700 personer i Lund

Vid Lunds universitet har drygt 7 700 personer anmält sig till provet. Det är en ökning med nästan fyra procent jämfört med vårterminen 2010.

Vårens provtillfälle är det sista innan det nya högskoleprovet gör entré.

I oktober har det nya provet premiär. Då kommer de så kallade kvantitativa uppgifterna, som matematik, att få lika stor plats som de verbala uppgifterna.

Dessutom utökas antalet delprov till åtta i stället för dagens fem.

Bra att repetera matte

För den som vill förbereda sig inför högskoleprovet rekommenderar Högskoleverket övning på gamla prov.

Inför det mer mattetunga provet i höst tipsar är det enligt verket bra att repetera gymnasiematten.