UPF bjuder på bistånd och muslimsk punk

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Hbt-frågor, biståndets utmaningar och muslimsk punk. Vårprogrammet för Utrikespolitiska föreningen, UPF, är välfyllt.

– Det kommer att bli en spännande termin, säger PR-ansvariga Azadeh Alian.

Under våren hoppas UPF kunna dra fram frågor som rör homo-, bi- och transexuella ur den internationella politikens skugga och belysa islam på ett annorlunda sätt. Bland annat.

– Jag tycker att vi har lyckats få ihop ett riktigt roligt och spännade program, säger Azadeh Alian, PR-ansvarig på UPF.

Heldag med hbtq

Den 14 april arrangerar UPF en heldag med hbt-tema.

– Det blir föreläsningar, paneldebatt och filmvisning. Hbt-frågor är något som ofta glöms bort i debatten om internationell politik.

Varför är det så?

– När man diskuterar utrikespolitik blir det lätt så att man alltid fokuserar på klassiska frågor, och glömmer de mjukare ämnena. Det vill vi ändra på. Dessutom kommer allt att vara på engelska så att alla kan ta del av dagen.

Muslimsk punk

Lite senare i vår kommer muslimsk punk och hiphop att stå i centrum.

– Det är roligt att göra något om islam som känns lite mer samtida i stället för att bara prata politik och islamism, säger Azadeh Alian.

Föredraget hålls av Lundadoktoranderna Anders Ackfeldt och Anthony Fiscella.

Innan dess gästas Utrikespolitiska föreningen av bland andra biståndsminister Gunilla Carlsson som ska prata om biståndets utmaningar, och Anne Poulsen, chef för FN:s livsmedelsprograms nordenavdelning.

Schemat något glesare

UPF:s vårprogram är välfyllt, men ändå är det lite mer luft i schemat jämfört med höstterminen, då föreningen arrangerade två föreläsningar i veckan i genomsnitt.

– I höstas spikade vi hela programmet i förväg. Nu vill vi arbeta lite mer organiskt och hålla vissa veckor öppna så att vi kan planera in saker med kort varsel utifrån vad som sker i omvärlden. För några veckor sedan hade vi en paneldebatt om Egypten, till exempel, och det var väldigt uppskattat, säger Azadeh Alian.