Mycket på spel för Lundaspexarna

- in Spex
@Gustaf Eriksson

”Det finns bara en kung av AF!”

Orden är Djingis Khans och kommer från spelet PYPY-duellen som tillsammans med fest och extra många föreställningar uppmärksammar Lundaspexarnas 125-årsjubileum.

Mongolernas fruktade ledare Djingis Khan kämpar mot prinsessan Uarda i Egypten. I självaste Peterskyrkan i Rom slungar påven Bonefacius lille Moses mot sina fiender.

Det är några scenarier i iPhone-spelet PYPY-duellen, som ett entusiastiskt gäng knåpar ihop för att fira Lundaspexarnas 125-årsjubileum.

– Namnet är en pastisch på en klassisk duett, Pypy-duetten, säger Nicklas Nygren, som gör grafik till spelet.

– Vi har utgått från roliga karaktärer och miljöer och sedan skapar vi något utifrån det. Så fungerar det ju när man gör spex också, säger projektledaren Erik Neppelberg.

– Vi kanske borde kalla det iSpex och ta patent på namnet, säger Andreas Qassim, som designat spelfigurerna.

”Ville göra något oväntat”

Idén till spelet föddes ur en vilja att överraska.

– Vi tänkte ”Vad ska vi göra för att uppmärksamma 125-årsjubileet?” och kom rätt snabbt fram till att vi ville göra något oväntat. Det känns som att vi kommer att lyckas med det, säger Erik Neppelberg.

PYPY-duellen är ett fightingspel för iPhone som inspirerats av klassikern Street Fighter. Du och en kompis kommer att kunna välja mellan karaktärer som alla hämtats från klassiska Lundaspex. I nuläget finns prinsessan Uarda, påven Bonefacius och den krigslystne Khan i stallet. Om allt går enligt planerna kommer spelet att vara godkänt av Apple och färdigt för lansering den 1 april. Då väntas ytterligare tre slagskämpar ha tillkommit.

– Vi försöker göra det ganska icke-internt. Det ska vara roligt för alla, säger Erik Neppelberg.

– Men rätt mycket spex blir det trots allt, säger Andreas Qassim.

Djingis Kahn kommer åter

Men 125-årsjubileet kommer inte bara att firas med ett spel. I samband med Lunda-högtiden Siste april blir det en stor fest och extra lång föreställningsvecka.

– Vi sätter upp Djingis Khan och det känns kul för det är ett väldigt populärt spex, säger förmannen Ellen Segerhag.

Mongolhärskaren gör entré i AF-borgen den 23 april.

– Då ska vi ha en rejäl jubileumsdag med en fest för alla som varit med i spexet. Vi ska fira glädjen som Lunda ger alla som medverkar.

Kan bli utställning

Vårens biljettsläpp kommer också att bli något utöver det vanliga.

– Det blir lite mer galej än vanligt. Alla planer är inte klara, men någonting kommer att hända i Lundagård. Dessutom finns det en tanke om att anordna en utställning i samarbete med Akademiska föreningens arkiv, säger Ellen Segerhag och tillägger lite hemlighetsfullt att ytterligare planer smids:

– Vi har några småprojekt på gång, men mer kan jag inte säga just nu.