Det glittriga valet

- in Krönikor

Folk pratar om Melodifestivalens död. Men det ryktet är överdrivet. På lördagskvällen kommer Maria Rosén och tusen och åter tusen andra schlagerälskare att glädjedansa i neon. Du skulle må bra av att hänga med.

September 2010. Röda stugor tåga vi förbi när vi passerade Stortorget.

– Det här valet berör hela svenska folket, gör din röst hörd! skanderades det och den som ännu inte hade bestämt sig fick ett dåligt samvete med sig hem i kassen från mataffären. Vi uppmanades att rösta rött, blått, grönt,  rosa …i ett färgglatt regnbågsregn.

Och plötsligt blev september februari, och plötsligt var det dags för ännu ett färgglatt regnbågsregn och ännu ett val, om än lite mer glittrigt.

Mediasverige rustade sig till tänderna. De fem utvalda turnéstäderna putsade sina husfasader, plockade upp gamla kladdiga tuggummipapper från marken och sanerade busstationerna från klotter.

Melodifestivalen är allvar. Melodifestivalen avgör hur människor från Europa kommer att betraktas av sina medeuropéer under det nästkommande året. Melodifestivalen avgör om man kan resa ut som en stolt svensk, eller får komma med svansen mellan benen, eftersom man tillhör ”de där ni vet som fick 0 poäng i Eurovision Song Contest”.

Eller … så går det nog inte till. Snarare går det nog till så att ingen längre pallar bry sig. Min generation kommer att bli den sista som minns hur det kändes när det bara fanns en enda tillställning om året som kallades Melodifestivalen. Tårögda kommer vi att berätta för våra barnbarn om den där heliga kvällen då hela familjen samlades med läsk, godis och nypoppade popcorn framför tv:n, som stenåldersmänniskorna runt lägerelden.

Nu, med fem unika galakvällar om året, har Melodifestivalen för många blivit lika unikt som den eviga svenska kriminaldeckaren klockan nio en söndagskväll.

Och det är synd, för vi skulle behöva samlas mer tillsammans runt lägerelden, och älska och hata och göra viktiga val som berör oss alla.

Lördagen blir en dag för glamour, en dag för glitterkonfetti och dans i neon, en dag då alla jag och alla andra som älskar schlager tillsammans samlas kring en av Sveriges få återstående brinnande lägereldar.

Jag hoppas att du vill komma med och dansa och glittra med oss.

Skulle du vakna för sent får du en andra chans nästa fredag. Då kan vi schlagerälskare ta fjäderboa och vänner och bege oss till Helsingkronas schlagernatt, där allt ens Carolabegär och alla ens Alcazarmoves sitt lystmäte. Synd bara att vi måste vänta en hel vecka efter finalen för att få leva ut våra schlagerlustar.

Men fredag nästa vecka är en annan dag, så det spelar ingen större roll. Det viktigaste sker ju lördagen den 12 mars. Då är det val i Sverige, ett glittrigt val som berör hela svenska folket.

HELGENS MÅSTEN

Fredag: Det fanns en tid innan i-Phone, Facebook och bloggar. Bege dig till Helsingkronas nostalgikväll och dröm dig tillbaka till tiden när Backstreet Boys, Hanson och G.E.S. rockade fett.

Lördag: Du som inte kan bärga dig till Helsingkronas schlagernatt nästa fredag kan styra kosan mot schlagerklubben på Hipp i Malmö. Efter Melodifestival-finalen intar schlagerlegenden Anna Book scenen, och det blir dans i en symfoni mot gryningen.