Kom och prata traditioner

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

I höstas drog den igång igen, debatten om Lund och traditionerna. Nu ska vi försöka lämna skyttegravskriget genom en konstruktiv debatt i AF-borgen. Kom och diskutera med oss!

I oktober kunde Lundagård berätta att Toddyspexarna hade beslutat att, efter många år, tillåta tjejer på scen. Vi följde upp den  nyheten med att fråga Lundaspexarna och Boelspexarna, som numera är de enda spex med könssegregerade scenensembler, om de tänkte följa i Toddys spår. Det tänkte de inte. Nyheten följdes också av en ledare, och krönikören Eva Åkesson skrev att ”Lundaspexarna behöver en make-over”.

Det blev starten på en intensiv debatt. Studentlivsentusiaster påtalade att det finns en mångfald av organisationer i Lund, att tjejerna inte upplever sig kränkta och att alla delar i ett spex är lika viktiga. Andra kritiserade det faktum att människors rättigheter begränsas av kön, att traditionerna bygger hierarkier och är mossiga och omoderna.

Efter ett otal antal kommentarer på Lundagard.se så dog debatten så småningom ut, som det brukar göra. Men där någonstans började vi på Lundagård tillsammans med fem studentorganisationer planera för en paneldebatt om Lundatraditionerna.

Med debatten ville vi försöka komma bort från käbblet, nå en gemensam grund och diskutera hur vi kan utveckla traditionerna i framtiden.

I kväll händer det. Då samlar vi sex stycken personer som på ett eller annat sätt har kopplingar till helt olika delar av Lunds studentliv för en bred debatt om Lundatraditionerna. Läs mer om evenemanget här.

Jag hoppas att du kommer och pratar traditioner med oss, vi startar kl 19 i Café Athen.

Om du inte kan komma kan du följa debatten live på Lundagard.se. Vi bevakar med Twitter och Bambuser, och på onsdagen publicerar vi ett längre referat.