”Vi behöver ny input”

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Rapporten som kritiserar verksamheten vid Lunds universitets bibliotek tas med ro från de ansvariga.

– Vi hoppas att det ska komma stimulerande förslag för utmaningarna som vi står inför, säger prorektor Eva Åkesson.

Bristerna i studiemiljön, ökade personalkostnader och svag täckning på det elektroniska materialet kritiseras i den utredning som just nu pågår av universitetets biblioteksverksamhet.

Biblioteksstyrelsen, som beställde utredningen, har alltså en hel del att fundera över. Det är prorektor Eva Åkesson som är ordförande för styrelsen.  Hon anser att utredningen lyfter fram viktiga aspekter.

– Det är bra att en extern grupp kan se vad som vi kan jobba mer med, och med tanke på att vi har en verksamhet som förändras mycket för tillfället, behöver vi få konstruktiva lösningsförslag, säger Eva Åkesson.

Kulturarvet och den digitala utmaningen

I visionsarbetet som dras upp i den pågående utredningen kritiseras verksamheten för att inte hänga med i den tekniska utvecklingen.

Utbudet av elektroniskt material växer inte i samma takt som efterfrågan, och det tryckta materialet växer utan att lånas ut.

Prorektorn Eva Åkesson vill inte kommentera det som utredningen lyft fram hittills, men menar att ansvaret för att förvalta det äldre tryckta materialet inte ska behöver stryka på foten för kraven på utökade elektroniska resurser:

– Vi måste kunna förvalta vårt uppdrag att bevara kulturarvet, men också möta de utmaningar som är med det elektroniska materialet. Vi måste lägga ambitionsnivån för att klara båda utmaningarna.

Förändrad organisation

Den allvarligaste kritiken både från utredare och insatta studentrepresentanter mot verksamheten var bristen på samordning mellan de splittrade fakulteterna. Enligt dessa innebar den splittrade organisationen bland annat till att studenterna behandlas olika på de runt 30 biblioteken.

Om detta ska  förändras avgöras i juni, när det ska bestämmas vilka mål som ska sättas upp med utredningen som bakgrund.

– Om det blir organisatoriska förändringar som i slutändan föreslås, måste vi föra en diskussion med alla fakulteterna och fatta beslut på högre ort i universitetsstyrelsen, säger Eva Åkesson.