Rättning i Lundaledet

- in Krönikor

På fredagen går den ut, tiden för att skicka in ansökan om att plugga till hösten. Nu regnar frågorna om hur det är att ligga i Lund över Esau Alcona. Men folk struntar i studierna, alla vill höra om nöjeslivet. Efter rätt många terminer vet Esau inte riktigt längre vad han ska svara.

”Esau, du som bott i Lund så många år, rekommenderar du det? ”

Det slår aldrig fel. Varje år vid samma tidpunkt får jag samma fråga från folk jag känner eller från folk som tror sig känna mig. Via Facebook, Twitter, sms eller på stan.

Det är alltid folk som frågar om jag rekommenderar Lund, om de ska söka hit eller till någon annan stad. Jag kan försäkra er om att det inte rör sig om utbildningskvaliteten, kursutbudet eller kompetensnivån på föreläsarna. Det handlar uteslutande om nöjeslivet.

Rent spontant svarar jag givetvis ja. Mest för att det är det svaret de flesta vill ha. Men om någon ids att ställa en följdfråga blir svaret mer kritiskt.

Ja, nöjeslivet i Lund är roligt men bara om du vill öka ditt alkoholintag till en alarmerande nivå, om du gillar att klä dig i tights, älskar att veva högerhanden till senaste Lady Gaga-singeln och om du mäter hur roligt du har haft det på bakfyllenivån dagen efter. Ja, då rekommenderar jag Lund. Definitivt. För är det så mycket mer än så?

Nu ska här poängteras att jag inte är Guds bästa barn. Jag har varit där, jag befinner mig här och jag super minst lika bra som mina medstudenter.

Men det är ingenting jag berättar för min kära mor.

Men efter ett par terminer fylls man med mättnad på hela den studentikosa kultur som fortfarande råder i staden.

Nyligen debatterades studenttraditioner i AF-borgen och problematiserade vissa ålderdomliga normer som är en del av vardagen.

Att man ska gå man ur huse till Stadsparken för en rejäl dagsfylla på valborg hör liksom till traditionen. Likafullt att musikalisk retardation är en merit bland nationernas dj:s.

Att kvinnor ska dricka drinkar för att bli välvilliga och männen hinka i sig öl eller jägershots för att få modet att prata med de föregående. Att nöjeslivet ska bestå av en frånkoppling av den intellektuella delen av hjärnan till förmån för reptilhjärnans diktatur. Det är lundatradition.

Smakfullhet, särintressen och kritiskt tänkande gör sig icke besvär i nöjeslund. Rättning i ledet. Blåa skjortor med vit krage på. After-shave. Stilettklackar. Brun-utan-sol.

Så ser nattlivet ut i Lund. Det är bara att svänga förbi T-bar, citynationerna eller vilken spexig allmänfest som helst. Men låt inte detta skrämma er alltför mycket.

Slutar man upp med att tradera vidare smaklösa ideal kan mer reaktionära krafter få fäste. Men det, kära läsare, är en helt annan historia.

Frågan är om jag fortfarande kommer att rekommendera Lund till min medmänniska? Jag kommer nog i fortsättning svara: ”Nja, det beror på.”

HELGENS MÅSTEN

Fredag: Efter att du njutit av aprilhimlen och ölen ute på gräsmattan är det dags att blicka västerut. Klubb resonans på Blekingska. Rock i dess puraste form på en av Lunds bättre nationer. En fågel viskade i mitt öra att kvällens Djs ska vara något utöver det vanliga. Befinner du dig i Malmö måste du ta dig till Metro där SVT:s bästa kultursatsning KLUBBLAND agerar skivryttare.

Lördag: Undvik Lundagård om du inte tycker om långa köer och folk med alltför ambitiösa drömmar. Idol-cirkusen har nått staden. Få lite andlig upplevelse på Färs & Forsa Arena tillsammans med Dali Lama eller ta bussen till Debaser och se Those Dancing Days spela.

Söndag: Varför inte ett konstbesök på Kulturen? På söndagen bjuds det på ReMix som är en undersökande utställningsstafett med 40 elever från Skånes tre konstfolkhögskolor. Eleverna utsätter rummet i Lundahallen för nya konstnärliga förändringar både till form och innehåll.