"Staten ska inte syssla med alkoholförsäljning"

- in Debatt
@Lundagård

Moderata ungdomsförbundet i Lund är kritiska till Systembolagets monopol. Därför vänder de sig emot att Systembolaget stängs den sista april i år igen.

Lundagårds webbartikel den 17 mars gällande en torrläggning av Siste april har fått Moderata ungdomsförbundet i Lund att reagera. Under många år har valborgsfirandet i Lund varit en folkfest för gammal som ung med framför allt Stadsparken som centrum.

År efter år firas vårens annalkande med sång, spex och dryck. Just det sistnämnda har varit ett ständigt återkommande problem för kommunens makthavare och ordningsmakt.

Politikernas försök att begränsa tillgången på alkohol faller inte i god jord för stadens invånare, som ändock inte kommer att minska sitt drickande. Systembolaget kommer att hålla öppet dagen innan då de flesta inköp görs och skytteltrafiken till Danmark och Tyskland är påtaglig inför varje siste april.

En hög alkoholskatt och dåliga öppettider här i Sverige leder enbart till att importen och svartförsäljningen av alkohol ökar. Detta gäller inte minst i Skåne, med sin närhet till länder med liberalare alkoholpolitik.

Systembolaget och dess alkoholmonopol är något Moderata Ungdomsförbundet i Lund vänder sig starkt emot och har gjort i många år. Staten ska inte syssla med försäljning av alkohol utan vi tror att ICA och Hemköp hade kunnat sköta det lika väl, så för vår del hade de gärna kunnat strunta i att öppna dörrarna igen den andra maj.

I grunden handlar det om förtroende för människor. Detta lands invånare kan hantera möjligheten att köpa en flaska vin när de gör sina matinköp inför kvällen en lördagseftermiddag och på samma sätt kan de hantera att Systembolaget är öppet Siste april, för det får ändå inte säljas alkohol till överförfriskade personer.

Marcus Lantz, ordförande MUF Lund

Fredrik Holmgren, styrelseledamot MUF Lund