Dan Park stängs av från Malmö högskola

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Provokatören som gjort bilden på Jallow Momodou i bojor med texten ”Vår negerslav är bortsprungen” har stängts av från Malmö högskola.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen, säger rektor Lennart Olausson.

Det var på eftermiddagen den 20 april som Lundagård kunde berätta att den kontroversielle gatukonstnären och provokatören Dan Park hade gjort bilder av Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riskförbund i bojor som han satte upp i centrala Lund.

På torsdagen meddelade Malmö högskola, där Dan Park läser en kvällskurs, att han stängs av från all undervisning. Park får heller inte vistas i skolans lokaler.

– Enligt vår uppfattning bryter studentens agerande mot diskrimineringslagen och strider mot allt vad vår organisation står och arbetar för, säger förvaltningschefen Kjell Gunnarsson i ett pressmeddelande.

”Kan aldrig acceptera trakasserier mot våra anställda”

Dan Park använde en av högskolans kopiatorer för att kopiera affischerna på Jallow Momodou, som är anställd på lärosätet. På onsdagen hittade en person kvarglömda exemplar av bilden i kopiatorn.

– Vi kan aldrig acceptera trakasserier mot våra anställda. Utifrån de uppgifter som kommit fram är det viktigt för oss agera så snabbt och kraftfullt som vi kan i detta ärende, säger Lennart Olausson i ett pressmeddelandet.

Högskolans beslut är tillfälligt och gäller i väntan på att ärendet prövas av högskolans disciplinnämnd.

”Tycker att det är stor humor”

Jallow Momodou har polisanmält händelsen på Hallands nation den 16 april, då fyra studenter arrangerade en fejkad ”slavauktion.”

Till Lundagård har Dan Park sagt att syftet bakom affischerna var att driva med att människor upprörts över det inträffade.

– Jag tycker att det är stor humor, sa han.

Park greps av polis när han satte upp bilderna i Lund, han är misstänkt för olaga affischering.