Festival för den fria konsten

- in Kultur & Nöje

På lördagen fylls Stadsparken av studenter igen. Den här gången för att hylla humaniora och den fria konsten. Med musik, poesi och andra former av kreativt skapande bjuder Projekt Athena in till en hel dag av underhållning – och självuppskattning.

Projekt Athena har som syfte att främja humanisternas kompetens i samhället, något som de menar ofta försummas.

Nu ska projektet, tillsammans med Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, anordna Humanifestivalen för allra första gången.

– Humanioran får inte den uppmärksamhet den förtjänar. En humanist kan vara så himla mycket, och det ska vara något positivt i stället för något som tas för givet, berättar festivalgeneral Sam Leissner.

Hans kollega Anton Alving tror att många kommer att uppskatta Humanifestivalen.

– Det kommer att bli riktigt roligt, men detta är även ett sätt för kåren och Projekt Athena att göra lite väsen av sig. ”Här finns vi!”, säger han.

Många olika kulturuttryck

Inspirationen för festivalen kom till viss del från Projekt Athenas tidigare arrangemang vid andra lärosäten. Men studenterna bakom festivalen tror att den kommer att bli den bästa tillställningen hittills.

– Vår festival kommer att vara lite större och lite bättre. Eller… ganska mycket större, och ganska mycket bättre, skrattar Anton.

– Det började i höstas med att vi hade bokat ett band, sedan växte det. Nu har vi ett tiotal regionala band som spelar allt från instrumental progressiv rock till hiphop. Vi har Bleckhornen, Ordkonst, graffitikonstnärer och en fotogrupp, säger Sam Leissner.

Det var inte svårt att hitta sponsorer för festivalen.

– Folk vill det här. Kultur har vi hur mycket som helst av. Det är bara att samlas, berättar Jonna Engström, vice ordförande för HTS och projektledare för Projekt Athena i Lund.

Packa picknickkorgen

Nu uppmanar arrangörerna alla studenter att ta sig till Stadsparken på lördagen.

– Det var jättekul att göra det här och vi tror att det kommer att märkas under dagen. Vi hoppas att så många som möjligt kommer, säger Jonna.

– Alla är lite humanister någonstans, menar Anton. Och ta med tomma skokartonger om ni har några. Vi ska ha en lådkameraworkshop. Glöm inte picknickkorgen.

Festivalen börjar 12.00 på lördag och dundrande högtalare utlovas till midnatt.