De ska sprida återanvänd värme och fejkad eld

- in Karriär
@Virve Ivarsson

På fredagen korades vinnarna i tävlingen Research to Reality som vill sammanföra forskare och studenter. En av grupperna gjorde en plan för att marknadsföra återvunnet avloppsvatten. Den andra har redan väckt stort intresse från företag och organisationer såväl i Sverige som utomlands.

Stefan Paulin läser industriell ekonomi på LTH och var tillsammans med Jakob Banica och Nils Dinell en av två grupper som kammade hem storpriserna i fredagens final av Research to Reality.

Han var både glad och förvånad över vinsten.

– Det är ju första gången vi gjort något sånt här så vi blev ganska förvånade. Men det är ju en bekräftelse på att man gjort något rätt. Det är skönt att veta att någon annan tror på det man själv tror på, säger han.

Ta vara på värmen

Tävlingens syfte är att sammanföra idérika forskare med entreprenörssugna studenter. Studenterna fick välja mellan två olika forskningsprojekt och sedan gällde det att arbeta fram en affärsplan för hur projektet ska marknadsföras.

I Stefan Paulins fall valde gruppen att arbeta med ett forskningsprojekt som rörde återvinning av värmestrålning.

– När du duschar i dag så åker vattnet ut i avloppet, men här har man kommit på ett sätt att i stället leda in det i värmepumpar och därmed tillvarata energin, förklarar Niklas Lundblad som är arrangör för tävlingen.

Plats på Venture lab

Stefan Paulins grupp bildade företaget Exergy Booster och tryckte mycket på miljöaspekten i sin affärsplan.

De betonade bland annat att hushåll med sådana anordningar inte skulle förlora någon energi. Vad gällde marknad valde de att rikta in sig på nybyggnationer och de tänkte marknadsföra produkten genom att resa runt med den på mässor.

Förutom 20 000 kronor vann gruppen en kontorsplats på Venture Lab, gratis rådgivning och kontakter med ett riskkapitalbolag.

– Tanken med priserna är ju att underlätta för gruppen att gå vidare med projektet och starta bolag, säger Niklas Lundblad.

Redan många intresserade

Den andra vinnargruppen, företaget Simtec, kammade hem 30 000 kronor i prispengar och består av Marcus Fütö, Petter Mattsson och Jens Boman som läser ekonomi och entreprenörskap vid Lunds universitet.

De valde att marknadsföra ett program som kan simulera eld, gas och explosionert. Framförallt har man riktat in sig på gruvindustrin eftersom produkten där har kapacitet att förebygga stora olyckor.

– De här killarna har kommit så långt under arbetet att de är redan är redo att dra igång, uppger Niklas Lundblad.

Produkten är färdig för lansering och många aktörer har redan visat stort intresse för programmet. Dessutom har flera tunga namn från näringslivet både inom och utanför Sveriges gränser signalerat att de vill engagera sig i företaget.

Ger dig idén

Som tävlingsarrangör tycker Niklas Lundblad att tävlingen gått fantastiskt bra. Han anser att en tävlingen behövs i en stad som Lund där det finns så mycket drivkraft och kreativitet. Många forskare vill forska utan att driva företag men ändå se att arbetet leder någonstans:

– På samma sätt går kanske många studenter omkring och tänker att ”om jag bara hade en idé så skulle jag starta företag” och här ger vi dig idén. Det är ett annat sätt att se på entreprenörskap, säger Niklas Lundblad.

Artikeln är korrigerad i efterhand.