Festen polisanmäld

Nu rasar både grannar och AF Bostäder, AFB, mot avslutningen av brännbollsturneringen på Parentesen. Festen har anmälts till polisen, och till nästa år kan den komma att flyttas.

Omkringliggande buskar användes som toaletter, trappuppgångar täcktes av glaskross, musiken var hög och en vägg blev så smutsig att den måste målas om.

AFB:s vd Rolf Svensson är inte munter när han redogör för resultaten av

– Vi har inte summerat allt än så vi kan inte säga hur mycket det kommer att kosta. Men helt klart är att firandet har fått konsekvenser som verkligen inte är önskvärda, säger han.

Anmäld för ofredande

Festen har dessutom polisanmälts av en granne. Brottsrubriceringen är ofredande, och anmälaren skriver att det spelades hög musik som störde hela natten och att ”hela området användes som urinoar.”

Men enligt Cecilia Kjaersgaard på polisen i Lund kommer sannolikt inte anmälan att leda någonstans.

– Det måste föreligga ett uppsåt att störa. Det är svårt att visa, säger hon.

Anmälan och klagomålen kan dock påverka nästa års tillståndsprocess.

– Det kommer att tas i beaktande vid en ny ansökan, säger Cecilia Kjaersgaard.

Dessutom har tre stöldanmälningar kommit in till polisen.

Kan komma att flyttas

AFB:s vd Rolf Svensson anser att festen bör flyttas.

– Det var ungefär 2 000 personer på Parentesen i lördags. Det är inte rimligt att ha en så stor fest med så många människor i ett bostadsområde mitt i centrala Lund, säger han.

Även Anton Lindberg, en av arrangörerna bakom festen, öppnar för att en flytt av festen.

– Det är aldrig kul med klagomål, och en flytt skulle kunna vara en lösning. Jag har faktiskt tänkt på det tidigare. Det skulle nog leda till att slitaget på lokalerna minskar, säger han.

Var skulle festen kunna hållas?

– Jag vet inte, men nere vid EOS-hallen, kanske. Den får inte hamna för långt bort från centrum om det ska fortsätta att vara en brännbollsfest, säger han,

Dialogen ”föll mellan stolarna”

AFB har tidigare klagat på att det varit svårt att komma i kontakt med arrangörerna inför brännbollsfesten. Anton Lindberg håller med om att dialogen hade kunnat vara bättre.

– Det föll lite mellan stolarna. Alla arrangörer trodde att någon annan hade pratat med dem, sedan visade det sig att ingen hade gjort det.

Samtidigt efterlyser han ett mer aktivt AFB.

– De borde ta kontakt med de som ska arrangera nästa turnering nu direkt. Dessutom borde de vara hårdare mot de individer som faktiskt skräpar ner. Det är inte bara under brännbollen som det händer saker på Parentesen. Varje helg är det någon som kastar glasflaskor från balkongerna eller förstår rabatterna, säger han.