Campus tog avstamp

- in Novisch, Studentliv

Också Helsingborg vill fira sina novischer. Förra veckan bjöd Stampus upp till dans när Campus studenter firade in den nya höstterminen med det årliga Avstampet.

Vid Stampus tillhåll, den ståtliga Villan i centrala Helsingborg, har folk redan börjat samlas inför kvällens evenemang. På gräsmattan utanför den vita trevåningsbyggnaden har ett stort partytält rests, vilket ska inhysa festsugna studenter under första halvan av kvällen. Framför tältet sitter Stampus ordförande Oliver Bermhagen.

– Avstampet är Stampus stora festival! Det är Stampus första arrangemang för höstterminen och fungerar som en introduktion för nollorna, men även som en bra plats för ett återseende bland de övriga studenterna.

Han anser att det finns vissa skillnader mellan Hbg och Lunds studentliv

– Först och främst är Stampus en stor organisation, något som jag anser bidrar till en mer familjär stämning. I Lund kan det lätt bli så att du får en sluten krets med vänner beroende på exempelvis vilken nation du hänger på. På Stampus samlas alla Helsingborgs studenter och på så sätt blir det också enklare att träffa nya människor och skaffa sig ett bredare socialt kontaktnät.

I och med Campus årligen ökade antal studenter sätts det större press på Stampus att leverera och bredda sitt evenemangsutbud, något Oliver bara ser positivt på:

– Just nu har vi monopol på studenterna i Helsingborg, vilket bara innebär att vi får jobba hårdare för att bredda utbudet, även om vi får svårt att hänga med när Campus växer.

Något missnöje från besökarnas sida syns dock inte till, och vid nio-tiden har det börjat strömma rusiga studenter till Villans discodunkande partytält. Klockan 22 öppnar portarna till Villan och stämningen är hög i trädgården. Andreas Nilsson, 22, och blivande studerande inom service management: logistic, är med i nollningsgrupp 10, som har fått temat kortspel. Andreas är själv utklädd till Jokern i kortleken.

– Det här är inte min första nollning, är Nilsson snabb med att påpeka.

Varför har du valt Helsinborg?

– Dels är jag från Helsingborg, sen finns inte utbildningen jag har valt att läsa någon annanstans. Jag gillar min inriktning framförallt för att den integrerar logistik och data, jag gick ett liknande program tidigare men det var mycket sämre, förklarar Andreas Nilsson.

Med Andreas i spetsen visar sedan grupp 10 upp en danskoreografi innehållandes nynnande och sjungande till låten ”Everyday im shufflin’”, gruppens temalåt. Detta under ett passande säkringsproblem som har slagit ut all musik i tältet under tio minuters tid. Grupp 10:s dans personifierar även stämningen som nu spridit sig kring Villans område väl, där besökarnas humör inte låter sig nedslås utav en bagatell som musikbrist. I stället bryter folket ut i egna ramsor, dansande och studsande.

Inne i Villan håller arrangörskapet fortfarande på att förbereda inför kvällens bravader. Portarna till Villan är bara minuter ifrån att slås upp. Bakom baren står Linnea Hagström, 20. Hon läser Service Management: Turism.

– Jag började förra året, så jag har varit fadder under nollningen och nu är vi väldigt förväntansfulla. Det här är Stampus kväll! säger hon.