Uppsala vill sno Lunds rektor

- in Studentliv
@Jacob Hederos

Hörandeförsamlingen vid Uppsala universitet har sagt sitt, och Lunds prorektor Eva Åkesson nomineras nu till posten som Uppsalas nästa rektor.

Under måndagen samlades lärar- och studentrepresentanter från Uppsala universitet för att rösta om vilken av de fyra kandidaterna som har starkast stöd till posten som ny rektor vid universitetet. Lunds prorektor Eva Åkesson var en av dem.

Eva Åkesson valdes efter sluten omröstning till rektorskandidat med 38 röster mot Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsalas universitet, som fick 26.

– Uppsala universitet har aldrig haft vare sig en extern kandidat som blivit rektor eller en kvinnlig rektor. Så det ser ju oavsett ut att bli ett historiskt resultat, säger Klas Herman Lundgren som sitter i rekryteringsgruppen till rektorsposten.

Men det är inte helt klart att Åkesson tar över. Den 11 oktober kommer Uppsalas universitetsstyrelse att lämna över sitt slutgiltiga förslag till regeringen, som förväntas fatta beslut i november.

– Det är inte dags att gratulera ännu, säger Eva Åkesson när Lundagård når henne.

Hur känns det annars, har du fått många gratulationer?

– Det känns spännande. Jag ser att studentkåren redan varit här och lämnat blommor, så det är kul att få uppskattning.

Simon Wetterling, som är Lunds studentkårssamarbete Lus ordförande, har blandade känslor till beslutet.

– Det känns inte förvånande.

Varför då?

– För att hon förtjänade det. Men det gör inte Uppsala.

Vad kommer Lund förlora?

– En studentvänlig prorektor som lyssnade på vad vi tyckte, och agerade för oss.

Hur känns det?

– Sketadåligt rent ut sagt, nu kommer hon se till att Lunds värsta konkurrenter blir ännu bättre. Men det är såklart kul för henne. Uppsala förtjänar det inte, de är slamkrypare i det akademiska akvariet.