207 betalande första terminen

- in Internationellt, Studentliv
@Jacob Hederos

Lunds universitet lockade flest betalande studenter i landet. Men det återstår fortfarande mycket arbete innan satsningen på extern rekrytering ska finansiera sig själv.

– Vi hoppas på att täcka investeringen i slutet av 2013, säger biträdande sektionschefen Richard Stenelo.

Inför första hösten med studieavgifter har Sveriges lärosäten jobbat hårt för att rekrytera betalande studenter från länderna utanför Europa. Efter vissa problem vid registreringen har de första siffrorna på antalet betalande studenter presenterats.

Från ursprungligen 640 antagna i somras är det för tillfället 207 studenter som registrerat sig till utbildning vid lärosätet, jämfört med 600 utomeuropeiska studenter höstterminen 2009.

Jämförelsevis med de resterande lärosätena i landet ligger Lund bra till med 207 betalande. KTH och Chalmers lyckades näst bäst i den nationella ligan, med nästan 150 studenter vardera. Ambitionen på 400 studenter i Lund ligger dock kvar.

–Tanken är ju att arbetet med rekryteringen av internationella studenter ska täcka sig själv, och det tänker vi oss att de ska göra till slutet 2013 när fler kullar har anslutit, säger externa relationers biträdande sektionschef Richard Stenelo.

Totalt satsas 16 miljoner på att bygga ut rekryteringsverksamheten. Bland annat genom att göra om universitetets engelska hemsida, bygga upp fler stipendieavtal och satsa på att representeras på utbildningsmässor.

– Det är en hård marknad att slå sig in på, men vi jobbar aktivt för att bygga upp lika starka relationer till lärosätena som engelska, amerikanska och australienska universitet, säger Richard Stenelo.

Har ni ändrat tillvägagångssätt efter de första resultaten?

– Vi fortsätter främst på samma sätt som tidigare, men vi har kontaktat fler agenter och kommer satsa på fler samarbeten med andra lärosäten. Bland annat har vi gått ihop med KTH och Chalmers för en riktad satsning mot Indien, säger Richard Stenelo.

De flesta studenterna kommer från Kina, USA och Ukraina, men ett stort tapp har skett bland flera Afrikanska länder, Bangladesh och Pakistan.

– Det har varit problem med att finna finansiering i stipendiesystemen, och vi har därför arbetat på att teckna avtal med nationella stipendieprogram i hemländerna. Vi har bland annat fått avtal med Mexicos centralbank och Saudiarabien.