Ett bitterljuvt intåg

- in Krönikor
@Kenneth Carlsson

Åldersnojjan slår till när tentaresultaten slås upp på väggarna. Men även om 90-talisterna är här för att stanna, så tar Kenneth Carlsson det med ro. De får ju fortfarande knappt handla på systemet.

Alla slås av åldersväggen ibland. Den som påminner om att polarens läskiga brorsa, han som hade en orm och blondiner på rummet, blivit en sansad tvåbarnspappa i villa. Den som framför allt bekräftar att även småskitar blir myndiga. Man får leva med att lillebror får gå på samma pub som en själv. På fredag kommer några av dessa skitungar stå i centrum.

På fredagskvällen lirar det nya fräscha bandet Urban Cone i Lund. Jag läser om dem i en musiktidning. Där står de, poserandes i en rökig gränd. Alla bär hipsteruniform från de yvigt välplanerade frisyrerna ner till de uppkavlade jeansen. Fyra av de fem medlemmarna i bandet har ett personnummer som börjar på siffran nio.

90-talister, detta släkte som enligt wikipedia kan samlas under beteckningen Generation Z. En lista över tentaresultat skvallrade till och med om att små 92:or härjar här.

Där 80-talisterna generellt ville ut och resa i världen och skaffa sig en schysst karriär, spås denna nya generation vara mer avslappnade. Gärna skaffa familj och utbildning tidigt. Resorna behöver inte handla om att finna sig själv på någon obskyr plats. Hellre Mallorca än Peru. Precis vad man kunde ana redan på skolgården för en herrans massa år sedan. Tråkiga skitungar.

Men är det kanske inte åldersnojan och avundsjukan som talar? Småungarna har sedan länge lyckats etablera sig som framgångsrika fotbollsproffs, heta skådespelare, melodifestivalvinnare och… Justin Bieber. Målet för Urban Cone är att bli störst, det är inget de hymlar om. På ett år har de gått från ingenting, till att signas av Universal och dela festivalaffischer med Arcade Fire. Debutsingeln Urban Photograph vittnar definitivt om en god framtid.

På fredag klockan 22 öppnar Blekingska upp för elektroklubben Heartbeats där Urban Cone kommer att spela. Njut om ni gillar tonerna, men om ni drabbas av åldersnoja kan ni alltid komma ihåg att en del bandmedlemmar inte ens får handla på systemet. Om det nu gör saken bättre. Jesus gjorde ändå inget av värde före han hade fyllt 30.

Fredag:

Blekingska nation: Urban Cone & Heartbeats

Indiepop på scen och stans schysstaste elektro på dansgolvet.

Lördag:

Smålands nation: Spazio Social Club presents: Terje Bakke

House. Skvallret säger dessutom bra efterfest i huset, så hitta en local att hänga på.

Och i Helsingborg spelar Sveriges bästa fotbollslag final i Svenska cupen kl 15.30.

Söndag:

Brunch. Om ni hinner vakna i tid det vill säga. Granntjejen har ätit sig mätt och belåten på ÖGs förr.