Väck liv i komapatienten

- in Krönikor
@Kenneth Carlsson

Kenneth Carlsson har tittat på gastkramande This Is England och lyssnat på The Specials låt ”Ghost Town”. Nu uppmanar han alla återvändande studenter att väcka liv i spökstaden Lund. Snarast!

Årets första vecka har inte utvecklat sig mycket sedan Ivanhoe på nyårsdagen. Istället har det blivit att ligga i sängen och titta på This Is England ’86 & ’88, de eminenta uppföljarna till 2006 års film i serieformat. Under ’88-säsongen ses en i det sköna skinheadgänget bära en tröja med skabandet The Specials. Direkt börjar jag tänka på deras mest kända låt, Ghost Town. En låt som även påminner om Lund i ingenmanslandet mellan jul och terminsstart.

This town is coming like a ghost town

All clubs have been closed down

Inte ser det bättre ut när man kollar nationernas kalendrar. Är det lika mycket spökstadskänsla i bostadsområdena? Förhoppningsvis är det inte lika illa som under mellandagarna.

I samband med en tripp till Malmös mellandagsrea tog jag en snabbvisit till lägenheten på Vildanden för att plocka upp ett presentkort och slänga det där kvarglömda mjölkpaketet. Stämningen var närmast obehagligt död. Ungefär som när Clint Eastwood rider in i den övergivna staden. De enda som såg mig var några kvarglömda utbytesstudenter som spanade på mig från bakom en gardin.

Precis som i filmen råkade jag i trappan springa på den sista kvarglömda resten av civilisationen – granntjejen. Hon såg förstörd ut efter att ha spenderat juldagskvällen i lägenheten.

”Det är så förfärligt dött här, men jag var tvungen att hämta lite saker”, sa hon ömmande.

Sedan försvann hon med första bästa buss mot Norrland.

Som miljoner gånger tidigare konstaterat, lever Lund på sina studenter. Lika dött som Lund framstod under mellandagarna, lika levande framstod min hemstad när alla kom hem. Plötsligt blev det i högsta grad nödvändigt att boka ett bord på favoritpuben på en vardag. Lund har inte dött, staden är bara tillfälligt i koma. Nu när vi alla återvänder i dagarna bör vi väcka liv i den. Inte först efter sista tentan – på direkten!

Umgås med era korridorare och grannar. Gå ut och ät. Besök något av museerna som ni aldrig skulle gå till annars. Om ni har tentor som hänger, sitt helt enkelt inte och plugga hemma – bege er mot institutioner och offentliga miljöer. Visa att ni och Lund lever.

God ny termin på er!

Tre tips för helgen:

Fredag: Ta den sista ölen med vännerna du mest bara träffar under loven. Själv lär jag hittas på puben Gyllene Prag i Helsingborg över några kalla tjeckiska godheter. Om det finns plats…

Lördag: Kredd ska ges till Lunds och Wermlands nation som håller igång i nationslivet. Lunds kör ”julklubb”, Wermlands sysslar lite blygsamt med ”pop.”

Söndag: Har du inte sett Ruben Östlunds Play än? På biograf Kino i Lund är det under söndagen sista chansen! 2011 års smartaste, modigaste och bästa film.