"Lund har blivit med talk show"

- in Krönikor

En glödhet vilja överraskar Esau Alcona när han återvänder till dumburken. Det har hänt något på Studentteven Steve. En gång insomnad, upplever han nu att kanalen fått en nytänding, ”som förhoppningsvis kan ge resonans utanför studentlivets alltför snäva bubbla.”

För drygt ett år sedan publicerades en krönika där jag frågade mig varför Steve var så uselt. ”Sveriges första student-tv kanal har blivit Sveriges sämsta,” skrev jag då. Den dåvarande kanalchefen försökte sig på ett svar. Men jag var inte nöjd, så jag svarade tillbaka. Sedan dess har det varit tyst. Den skadade räven har gömt sig i sitt gryt och slickat sina sår.

Men så kom den tillbaka.

Det började med ett enkelt Youtubeklipp. En välklädd man i motljus med händerna utsträckta. En härlig musikslinga. Hans backar. Klippbilder från Lund. Människor på gatan, på klubben, i puben, vid stationen. In springer han sedan till en klappande studiopublik och bugar.

Lund har blivit med talk show. På engelska. Lund Big City heter den.

Marcel Roman heter han som redan under de första fem minuterna visat att han är Lunds motsvarighet till Kristian Luuk. Rolig, världsvan och precis den vitamininjektionen vår trötta studentkanal behöver.

År ut och år in är det precis det här jag har efterlyst. Någon som kan och är villig att ta tag i ett sjunkande skepp och ro det i land. Nu är givetvis Marcel inte ensam om att skapa LBC utan ett helt gäng människor med kunskapen och viljan att göra någonting mer än taskiga matlagningsprogram eller bakfylle-TV.

Det är precis det här som hela tiden har saknats. En glödhet vilja. En önskan om att vända en misshandlad organisation. En lust som kanalchef efter kanalchef verkar ha saknat.

Nu hoppas jag att fler bra avsnitt av LBC produceras och att det skall inspirera till fler, proffsiga och mångsidiga program. Det går att göra riktigt bra student-TV precis lika bra som du kan göra bra studentradio eller en studentidning.

Nu har de även lanserat en playfunktion som borde ha kommit för flera år sedan. Bättre sent än aldrig heter det och nu är de äntligen på väg in i 2000-talet. I en tid då våra svenska medier lever en döende tillvaro är det bra att studentmedierna får ny luft. En nytänding som förhoppningsvis kan ge resonans utanför vår alltför snäva bubbla.

HELGENS TIPS

Fredag. Rock, rock, rock och åter rock. När klubben It’s A Trap bjuder upp på rockfest slår de på stora trumman. Malmörockarna Vånna Inget, göteborgspunkarna Gamla Pengar och indierockarna EL-SD står för liveunderhållningen. Och det bästa utav allt: det är fri entré till 22.

Lördag.  Kraftverket på SSK har bjudit in Miss Dilemma. En av Sveriges mest kompetenta dans-DJs. Och ja, det kommer bli både rök, laser och mycket svett. Är man inte sugen på techno kan man gott bege sig till Babel för att se de gamla favoriterna Movits! Tokdans garanterad.

Söndag. Gå in på veetle.com och scrolla fram kanalen som sänder Simpsons, Family Guy eller annan valfri serie. Poppa popcorn. Ligg i soffan hela dagen. Pendla mellan medvetande och medvetslöshet. Njut av att ha en bekymmersfri dag.