Dåligt utbyte, sammanslagningar och studentflykt


Ankdammen Lund och svensk utbildningspolitik i all ära, med Lundagårds internationella utkik kan du uppdateras om vad som hänt i andra delar av världen på högskolefronten.De internationella trenderna på högskolefronten kan avslöja mer om framtiden för de svenska universiteten. Här är ett axplock om vad som hänt den senaste veckan.

EU-FlagInget EU-land klarar målet

20 procent av EU:s studenter ska ha varit på Erasmusutbyte under sin studietid, enligt en samarbete inom Bolognaprocessen. Men målet är långt bort för många medlemsländer, där det i vissa fall rör sig om promille av studentpopulationen som åker på utbyte. Medlemsländerna måste underlätta rörligheten och finansieringen av utbytesterminen , enligt rapportförfattarna som presenterat resultaten.

 

 

StorbritannienUniversitetsfusioner även i Storbritannien

Högskolan på Gotland och Uppsala universitet tecknade i veckan ett sammanslagningavtal. Tre universitet kan även komma att bli ett i sydöstra Wales. Syftet är att göra universiteten mer konkurrenskraftiga och effektiva, men universiteten är emot en ihopslagning. En av rektorerna säger till BBC News att staten försöker tvinga fram en fusion genom att minska på studieplatser och därmed försämra vissa lärosätens ekonomi.

 

NyaZeelandOro för studentflykt

Fler och fler nya zeeländska studenter väljer att studera utomlands. Det är främst Australien som lockar och förra året studerade 49 500 nya zeeländare i Australien men endast 14 500 australiensare på Nya Zeeland. Enligt en regeringsrepresentant måste universiteten i landet klättra på rankinglistorna för att undvika ”brain drain”, och det genom att göra fler investeringar i högskolesektorn.

Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.

Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

DEBATT: Öresundsregionens framtid äventyrad

Situationen i Öresundsregionen är allvarlig. Gränskontrollerna, som förlängts i