Tack för sist siste april!

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Vad händer när siste april förvandlas till en vanlig arbetsdag? Erik Neppelberg funderar på dåliga ursäkter till chefen och drömmer om en svunnen tid.

Idag är det siste april. Det betyder att vintern har rasat ut bland våra fjällar och att solen äntligen har kysst liv i skog och sjö. Låtom oss fröjdas och hälsa den underbara vårens inträde med glada tillrop. Sillafrukost, studentmösspåtagning och en blommande magnolia. Ett trefaldigt leve för ungdomen och våren!

Men vänta. Visst är siste april en högtid. Men för visso bara för vissa. Inte för mig. Nej, inte för vuxna. Jag är tydligen vuxen. Jag måste ju gå till jobbet idag.

Är jag då glad så som fågeln i morgonstunden? Nej, det blir ingen sillafrukost här inte. För undertecknad är det en kopp fisljummet kaffe som gäller. Uti vårsolens glans? Jag kommer idag att tillbringa mina åtta timmar framför en strålande datorskärm. Mösspåtagning? Jag kommer endast att ta på min datormus. Hänga i parken? Jag stillar min längtan till landet i mitt kontorslandskap och inte heller blir det någon picknick under den blommande magnolian. Nej, för till lunch blir det ännu en matlåda. Oh, hur härligt majskolv ler.

Nej, detta är inte skäligt. Jag vill också fira in våren. Det vill väl alla människor, studenter som lönearbetare? Eller vad gör vanliga människor på siste april, jobbar sina timmar och firar sedan Valborgsmässoafton genom att titta på tv och se när kändisar grattar kungen på Skansen? Jag måste säga att det är en lite märklig känsla att bara lämna en högtid bakom sig. En högtid innebär hög tid för förlustelser, gemenskap och en och annan sång. Det kan man väl inte bara sluta upp med?

Inte heller kan jag väl ta ledigt? Min chef kommer ju i så fall att vilja ha någon slags anledning till min frånvaro och då känns det ju lite fånigt att svara att jag vill ta ledigt för att vara lite småfull mitt på dagen, sitta i en park, titta på ett blommande träd och ha på mig studentmössa. Det är liksom inte riktigt cool.

Nej, det verkar inte bättre än att siste siste april var min sista siste april. Så tack för sist siste april!