Hon knep jobbet som koncernchef

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Nu står det klart. Med 901 facebookröster knep Emma Jungmark jobbet som koncernchef på Adecco – och en löneökning på 87 000 kronor.

Emma-Jungmark-foto-Jonas-JacobsonFör andra året i rad har rekryterings-företaget Adecco drivit en kampanj där de låter studenter tävla om en månads sommarjobb som koncernchef. Vinnaren är Emma Jungmark, avgående vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

Grattis till jobbet! Hur knep du det?

– Jag tror att min profil stack ut lite. Sedan gjorde jag bra ifrån mig i alla de olika stegen. Det har varit logiktester, mer personligt inriktade tester, intervjuer och gruppövningar.

Du och de andra tio utvalda deltagarna tävlade alltså mot varandra samtidigt som ni skulle samarbeta i gruppövningar. En annan del av uttagningen gick ut på att ragga så många röster som möjligt på Facebook. Hur mycket dokusåpa har det här varit egentligen?

– Det där med Facebook var ju lite speciellt, men inte särskilt annars. Det är såhär rekrytering till sådana här poster brukar gå till, och en del av syftet var att Adecco ville att vi skulle uppleva det.

Vad kommer du att göra under din månad som koncernchef?

– Jag hoppas på att kunna både jobba centralt och komma ut i alla delar av företaget. Det är ju ändå där ute på plats som saker händer. Det är viktigt att ena hela företaget och få folk att jobba mot samma mål. Jag tror att man skulle kunna göra företagets profil spetsigare.

Under din facebookkampanj har du skrivit en del om mångfald och att uppmuntra kvinnligt ledarskap på din blogg. Hur blir det med det?

– Jag tycker att jag fick många intressanta kommentarer på de inläggen om vad man kan göra. Jag ska se vad jag kan ta med mig till Adecco. Kanske vikten av kvinnliga förebilder, till exempel.

Vad tar du med dig från Lunds universitets studentkårer?

– Jätte, jättemycket. I samarbetet med kårerna, nationerna och AF har jag lärt mig mycket om olika organisationsstrukturer. Sedan har jag också suttit med i ledningen för universitetet, som ju är en ännu större organisation för Adecco. Egentligen handlar det ju om samma sak: att lägga upp en plan och säga ”det här ska vi göra”, genomföra den och samtidigt lyfta blicken och säga vad som ska hända framöver.

Du går från en månadslön på 13 000 till 100 000. Jag känner mig tvungen att fråga vad du ska göra med pengarna.

– Jag vet faktiskt inte. Det beror ju på om jag får något jobb sedan, annars får de gå till att betala hyran.

För att ragga röster sov du bland annat på din balkong, i regn. Hur desperat var du egentligen?

– Den grejen var jätterolig! Jag brukar jobba mycket så, att jag sätter upp mål att arbeta mot. Så det gjorde jag i kampanjen också och sa: ”okej, om si och så många röstar på mig, så kommer jag att sova på min balkong i natt”. Sedan var det bara att lova vad jag hållit. Vi hade plastkassar som skyddade mot regnet, så det gick bra.

Så vad är grejen med det här jobbet?

– Jag vill jobba med personal och utveckling inom serviceföretag. På sikt är mitt mål att bli VD för Vasaloppet. Men det är ju svårt att få den typen av tjänster redan nu, så detta är verkligen en once in a lifetime opportunity. Jag tror att jag kommer att lära mig mycket som jag kan ta med mig länge i arbetslivet.

Se filmen från utnämningen här.