De går över gränserna och under radarn

- in Föreningen

De har beskyllts för att vara vänsterextrema antidemokrater. Deras möteslokal är hemlig. Ibland måste de titta sig över axeln. Lundagård följde med Asylgruppen Lund – en grupp som sällan är överens och som inte litar på någon.

Människor som ska utvisas från Sverige får spela basket och den som ställer sig nära murarna på Migrationsverkets förvar i Åstorp hör rasslet när bollen går i korgen. Nätet är gjort av kedjor, inte rep. Antingen är basketspelaren ensam eller så har de inget att säga varandra, för i övrigt är det tyst.

Migrationsverket har fem förvarsenheter i landet. Där placeras människor som ska utvisas från Sverige bakom murar och låsta dörrar. Annars är risken stor att de gömmer sig.

– Usch, jag ryser. Det är verkligen ett fängelse, säger Erik Haking när han svänger in på parkeringsplatsen. På vägen hit har han ignorerat stoppskyltarna, men tvärstannat för en fågel som flög för nära bilen. Han pluggar statsvetenskap och är sedan ett och ett halvt år medlem i Asylgruppen i Lund. I dag ska han träffa en man som gruppen har hjälpt juridiskt under ett halvår. Mannen har hållit sig gömd men för några dagar sedan hittades han och togs till förvaret. Den här morgonen har han försökt ta sitt liv. Han har små chanser att få stanna i Sverige.

– Vi kommer att försöka få dem att göra en ny prövning i fallet, för han har väldigt starka asylskäl. Men det blir väldigt svårt. När du sitter i förvaret är det rätt kört, säger Erik Haking.

Erik Haking säger att mannen, på grund av sin sexualitet, omöjligen kan återvända till sitt hemland. Att han dessutom lider av en svår depression gör att han är utsatt för dubbel livsfara.

– Antingen så blir han dödad eller så gör han det själv.

Asylgruppen lund hjälper asyl­sökande med praktiska saker som läxläsning eller barnpassning. Oftast går dock arbetet ut på att hjälpa dem i kontakten med de svenska myndigheterna. Gruppen kontaktar advokater, lämnar in överklaganden och ser till att de asyl­sökande får sina rättigheter tillgodosedda.

Ibland hjälper de människor som hotas av utvisning att gömma sig. Något som i januari fick sajten Avpixlat att uppmana sina läsare att infiltrera gruppen, för att på så sätt få information och kunna överlämna gömda människor till polisen. Bakom sajten står sverigedemokraten Kent Ekeroth.

– Det var några dagar då man fick se sig över axeln, säger Erik Haking.

Hur märkte ni av att de hade uppmärksammat er?

– Några suspekta personer hörde av sig, men annars var det mest hot och rasistiska påhopp.

Några extra kontroller av nya medlemmar har det inte blivit.

– Vi kollar inte upp medlemmar. Vi tänker att man känner av om något inte stämmer. Dessutom får nya medlemmar inte träffa gömda flyktingar.

Det får inte Lundagård heller. Risken att de ska kunna identifieras är för stor.

För vissa av medlemmarna är det ett politiskt och moraliskt ställningstagande att vara med.

– Jag hatar all media, säger David Veisland, som pluggar tandteknik och är mångårig medlem i gruppen.

– Utom Motkraft, tillägger han.

Det är lördag och delar av Asylgruppen befinner sig på Smålands nations kulturvecka. David Veisland ska hålla ett föredrag om Europas alltmer slutna gränser tillsammans med Annika Barnard, som också tillhör Asylgruppen. Hon gillar inte heller uppmärksamheten.

– Jag tycker man säljer ut de papperslösas livsöden och jag ser inte vad man kan få ut av det.

Medlemmarna i Asylgruppen är noga med att påpeka att gruppen är religiöst och politiskt obunden. Vid föredraget skapar det dock viss förvirring bland åhörarna. Europas allt restriktivare flyktingpolitik och utökade gränsbevakning är ett kapitalistiskt projekt som syftar till att antingen hålla människor borta eller utnyttja dem som billig arbetskraft, säger David Veisland och Annika Barnard.

En man i publiken räcker upp handen och säger:

– Ni säger att ni är politiskt obundna, men er analys känns rätt antikapitalistisk.

– Vi kanske borde varit tydligare med det, men här i dag talar vi för oss själva och inte för gruppen. I Asylgruppen har vi medlemmar från den autonoma vänstern till liberala ungdomsförbundet, säger Annika Barnard.

– Men min åsikt är att kapitalism kräver rasism.

Erik Haking understryker att gruppen är långt ifrån homogen.

– Vi har några medlemmar som är liberaler och det finns inga formella hinder för att gå med. Det är därför det ofta blir diskussioner inom gruppen.

Han har precis kommit ut från förvaret och mötet med den utvisningshotade mannen. Syftet med mötet var att se hur mannen mådde och att ge stöd åt en vän. Han är illa till mods.

– Det var hemskt att se honom. Han var tärd och bara grät. Han är krossad som person.

Erik Haking säger att såna här scener inte är något ovanligt.

– Sen jag gick med i gruppen har jag blivit chockad över hur osympatiskt lagarna tillämpas. Folk tror att de uppmärksammade fallen är anomalier, men det är så det alltid är. För oss blir fallen personliga och det borde det bli för myndigheterna också, säger han.

En hel lördagseftermiddag har gått och solen är på väg att gå ner när den lånade BMW:n åker tillbaka mot Lund.

Hur mycket tid ägnar du åt det här?

– Det är olika, men de senaste veckorna har det varit en halvtidstjänst. Ibland får skolan stryka på foten. När situationen blir kritisk måste man släppa det man gör och en del har gått in i väggen för att det är så psykiskt påfrestande, säger Erik Haking.

Han vill ogärna framställa sig själv som en god människa. I stället menar han att hans engagemang är ett utslag av den mänskliga naturen.

– Väldigt få människor kan se lidande och bara gå förbi.