Steve laddar för säsongspremiär

- in Föreningen
@Kenneth Carlsson

Det råder ett organiserat kaos hos Steve tre dagar innan allt kickar igång. Efter en sommar av förberedelser flyttar studenternas TV-station in i AF-borgen .

Det kan ses som en nystart. Strulande datorer och mixerbord har bytts ut och teknikmöjligheterna har utvecklats. Nu ska repriserna av matlagningsprogram från 2006 bort och ge plats åt nya program.

– Vi har fått in förslag om politiska tv-program. Och så hoppas jag att vi kan fixa till fler livesändningar, som den vi hade från wakeboardtävlingarna i våras. Närmast kör vi från Hälsningsgillet på fredag, säger förmannen David Axelsson.

Överlag är han ändå nöjd med flera delar av tablån. Program som Bakfull med Bergman, Nattvard och talkshowen Lund Big City tillhör favoriterna.

Bra att få kritik

För ett par år sedan väckte en Lundagårdskrönika irritation hos Steves ledning.  Kanalen anklagades bland annat för att vara oseriösa i sina satsningar och ha alldeles för mycket hål i tablån.

– Jag får ofta frågor om den där krönikan, och jag tycker att mycket av kritiken stämde. Jag satt inte på förmannaposten då, men vi behövde utvecklas. Själv tycker jag det är bra att få kritik, säger David Axelsson.

Tidigare teknikproblem

Men sett till vårens sändningar har hålen i tablån bestått, precis som reprissändningarna.

– Det är mycket nertid fortfarande. Vi har lidit av många av tekniska problem som gjorde att vi medvetet drog ner på verksamheten. Men tekniken är fixad nu. Målet är att vi ska få fler nya program och minska på repriserna, säger David Axelsson.

Viktig flytt

Det är en riktig ”ursäkta röran”-stämning inne i den nya studion som strax ska bli färdig. Svarta gipsplattor är redo att spikas upp för fönstren och i morgon sätts ljusriggen upp i taket.

– Det blir fyra gånger mindre i den här lokalen jämfört med våra gamla på Svaneskolan ute på Väster. Men det är också det enda minuset. Vi kommer framför allt så mycket närmare studenterna, säger David Axelsson.

Kanske amerikansk valvaka

Samtidigt skissas det på tv-utbildningarna för inspelningssugna studenter. Att lära sig tekniken ska nu bara ta några veckor, jämfört med de tidigare långa månaderna.

– Dessutom börjar programförslag komma in som vi ska gå igenom. Alla förslag är välkomna. Har vi tur kan vi få till en valvaka till amerikanska presidentvalet också, säger David Axelsson hoppfullt.

I samband med Hälsningsgillet på fredag återlanseras SVTPlay-kopian StevePlay tillsammans med en ny app. Och framför allt startar det som de flesta har väntat på:

– Vi börjar spela in på fredag!