Mer smittsamt än klamydia

- in Krönikor

Det smyger sig sakta på, sen är den bara där. Nojjan över allt som du skulle ha gjort innan den gyllene gränsen är nådd. Men Lundagårds nya nöjeskrönikör Mette Mjöberg Tegnander vet vad du ska göra när de gråa håren börjar att komma.

De flesta gissar på 22 eller 23 år. När jag då skakar på huvudet leder det ofta till en ytterst obekväm tystnad och sedan ett extremt tveksamt ”Eh… 24 år?” Högre än så vågar ingen gissa, förutom barnen på förskolan som jag extraknäcker på. De gissar självsäkert på både 35 och 65 år. Titt som tätt påstår de att jag är lika gammal som deras mödrar och fäder (uppenbarligen även mor- och farföräldrar).

”HERREGUD METTE DU FYLLER 25 ÅR” utbrast en kompis förfärat i juni. Och mycket riktigt gjorde jag det några dagar senare, ganska obemärkt. Om man läser mellan raderna på min kompis uttalande så var det nog en solklar upplysning om att jag närmar mig trettio år med stormsteg. Snart är jag död och begraven eller fast i en trettioårskris. Ibland tycks åldersnojjan vara vanligare än klamydia i de här trakterna.

Jag vet folk som knappt gått ut gymnasiet och redan blivit smittade, av åldersnojjan, klamydian kan komma något år senare. Jag har så svårt att förstå det, eftersom jag bara känner att livet blir både roligare och bättre för varje år man lägger på nacken. Jag bryr mig inte så mycket längre om vad folk tänker och tycker om mig. Om något så har jag fått en viss självdistans.

Ofta tycks åldersnojjan handla om allt man ”borde” ha hunnit göra. Borde ta körkort, borde veta exakt vad man ska göra med sitt liv och borde resa runt i Asien. Man borde skriva den där generationsromanen och borde förverkliga sig själv.

Som om alla dessa möjligheter skulle försvinna bara för att man inte längre är 19 år. Snarare tvärtom tycker jag att möjligheterna kvarstår i allra högsta grad. Ta bara den 62åriga Diana Nyad som nyligen försökte bli den första att klara av att simma etappen mellan Kuba och Florida. Visserligen gjorde brännmaneter och stormar att hon inte klarade det. Men resan är ju å andra sidan målet. Och jag tror hon kommer göra nya försök. Saker blir vad man gör dem till. Jag är inte rädd för att åldras, bara för att bli bitter på äldre dar.

Tre heta tips mot bitterheten

Lördagen den 8 september inleds med action och rullskridskor i Malmö i Heleneholmsgymnasiets idrottshall. Det blir roller derby bout klockan 15.00. Pantertanterna v.s Lammkötten. Svårt att veta vem man ska heja på, men säkert är att det blir en spännande match mellan färska och mer rutinerade derbyspelare från Crime City Rollers. Ska även finnas chans till prova-på-rull efteråt!

Senare på lördagen är det sista helgen för Debasers uteservering i Malmö. Passa på att ta gravöl och kyssa sommaren adjö. Ta med någon du tycker om som kan hålla din hand eller dansa bort all höstångest inne på debban sedan. Bär dock inte svart, det blir liksom inte bättre av mörka färger.

Onsdagen 12 september är det dags för Lunchbeat på Inkonst i Malmö. DJ Johanna Olofsson (P3 Dans, Skånes Ljudpark, Fräng m.m) får dig att dansa dig igenom lunchtimmen tillsammans med hungriga och dansanta personer. Smaska i dig vegetarisk wrap och skaka höfter. Insläpp kl 11.50 och start kl 12.00.